Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Ukraina: Ryssland låg bakom attacken • NK slutar sälja päls – hyllas • Studie visar ökad risk för dödfödslar hos ovaccinerade

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Ukraina säger sig ha bevis på att Ryssland låg bakom cyberattacken som drabbade landet i fredags.

■■■

Från och med första mars 2023 slutar lyxvaruhuset Nordiska kompaniet att sälja äkta päls. Både hela pälsar och varor med detaljer av päls stoppas.

■■■

Tidigare studier har visat på en högre risk för prematur födsel för gravida med covid-19. En ny amerikansk studie kopplar nu covid-19 med en ökad risk även för dödfödslar.

■■■

Nyhetsdagen – tre nyheter i korthet.

Ukraina: Vi har bevis – Ryssland låg bakom attacken

Många myndighetssajter i Ukraina slogs i fredags ut. Den som försökte nå webbplatserna möttes av hotfulla budskap på ukrainska, polska och ryska. Vem som ligger bakom är inte fastställt, men med tanke på den pågående konflikten med Ryssland riktas misstankarna dit.

Ukraina sa under söndagen att de har bevis på att det är just Ryssland som ligger bakom attacken.

”Alla bevis pekar mot att Ryssland ligger bakom IT-attacken”, skriver landets digitaliseringsdepartement i ett uttalande.

”Moskva fortsätter att föra ett hybridkrig.”

Ryssland däremot förnekar anklagelserna.

– Ukrainarna skyller allt på Ryssland – till och med sitt dåliga väder, säger Putins talesperson Dmitrij Peskov till CNN.

Samtidigt som världen fokuserade på hotfulla budskap på de hackade sajterna planterade gärningsmännen destruktiv mjukvara i statens datorer, uppger datajätten Microsoft.

LÄS MER: Ukraina: Vi har bevis – Ryssland bakom attack 

NK slutar sälja päls – hyllas

Från och med första mars 2023 slutar lyxvaruhuset Nordiska kompaniet att sälja äkta päls. Både hela pälsar och varor med detaljer av päls stoppas.

– Vi anser inte att det är etiskt försvarbart att djur ska födas upp eller jagas och dödas enbart för sin päls, säger Ulrica Bogh Lind, PR-ansvarig för NK, i ett pressmeddelande.

Beslutet gäller päls från ”djur som fötts upp eller jagats med huvudsakliga syftet för sin päls”. Försäljningen av varor med fårskinn och läder kommer alltså att kunna fortsätta. 

Beskedet tas emot ”med stor glädje” av organisationen Djurrättsalliansen.

– Att nås av denna nyhet känns otroligt. Vi är oerhört glada och stolta när stora bolag rör sig i rätt riktning, säger Ronja Lagnemar Savic, kampanjansvarig för pälsfri handel på Djurrättsalliansen i ett uttalande.

Ny studie: Risk för dödfödslar hos ovaccinerade gravida

Tidigare studier har visat på en högre risk för prematur födsel för gravida med covid-19. En ny amerikansk studie kopplar nu covid-19 med en ökad risk även för dödfödslar, rapporterar Harvard Medical School.

För första gången har forskare från Harvard Medical School upptäckt deltavarianten i blod och moderkakor hos kvinnor som hade dödfödslar och allvarliga graviditetskomplikationer. Forskarnas resultat har rapporterats i Journal of Infectious Diseases.

En växande mängd bevis kopplar SARS-CoV-2, viruset som orsakar covid-19, till en ökad risk för graviditetskomplikationer, inklusive dödfödslar. En dödsfödsel beskriver ett fosters död efter 20 veckors graviditet.

Samtidigt visar ny statistik från Folkhälsomyndigheten att vaccinationstäckningen bland gravida i Sverige är låg. Karin Pettersson, överläkare, docent i obstetrik och gynekologi och sektionschef för förlossningen på Karolinska universitetssjukhuset, säger att det är ”mycket allvarligt”.

– Nu är vi i den situationen igen där vi varje vecka tvingas förlösa alldeles för tidigt för att kvinnorna är så svårt sjuka att de behöver sjukhusvård, och inte sällan intensivvård, sa hon till TT förra veckan. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.