Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Tusentals samlades i Oslo – trots risken för nya attentat • Tiotals civila döda efter rysk robotattack mot köpcenter • Nya kökaoset på Arlanda: långa köer till passkontroller

LIVE-TV: Senaste nytt med Expressen TV

Tusentals trotsade polisen farhågor om nya attentat – samlades på Rådshusplassen i Oslo efter terrordådet mot gayklubb.

■■

Den ryska ockupationsmakten utförde en robotattack mot ett köpcentrum i centrala Ukraina – minst tio civila uppges omkomna.

■■■

Nya kökaos på Arlanda breder ut sig – rapporter om långa köer till passkontrollerna.

■■■

Nyhetsdagen – tre nyheter i korthet.

Rysk robotattack mot köpcenter

Under måndagen utförde Ryssland en robotattack mot shoppingcentret i staden Krementjuk, som ligger vid floden Dnepr i centrala Ukraina, uppger ukrainska myndigheter. 

På bilder från släckningsarbetet syns hur shoppingcentret står i lågor – och enligt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj befann sig omkring 1 000 civilpersoner i lokalerna när den förödande attacken ägde rum. 

– Tio döda och över 40 människor har skadats. Det här är för närvarande situationen i Krementjuk som ett resultat av robotangreppet, säger guvernör Dmytro Lunin under måndagskvällen enligt TT.

Tusentals manifesterade – trots terrorrisken

Det ges knappt andrum att sörja efter Zaniar Matapours misstänkta terrordåd vid gayklubben London Pub i Oslo på lördagen.

Under måndagen var det planerat av Oslo Pride att hållas en manifestation till stöd för de omkomna och i solidaritet med allas rätt att älska den de vill. Men rädslan för nya attentat skjuter manifestationen på framtiden.

– Vi fruktar att det kan komma en följdhandling, säger chefen för norska säkerhetspolisen, PST, Roger Berg till NRK.

Polisen avrådde från manifestationen, och Oslo Pride blåste av den. Men avrådan trotsades dock av hundratals människor, som fyllde Rådhusplassen i Oslo, vid 19.30-tiden.

Nya kökaos på Arlanda

Kökaosen gäckar Arlanda.

Efter stora problem med köer till säkerhetskontrollerna har problemet spritt sig till såväl bagageincheckningar som passkontroller.

Enligt personer som Expressen varit i kontakt med ska flera personer varit nära att missa sina flyg på grund av jätteköer till passkontrollerna – som resenären måste igenom för att kliva på flyget.

– Det är många som reser på sommaren och då kan det periodvis uppstå längre köer, säger Ellen Laurin, presstalesperson hos Swedavia.

– Det kan gälla hela flygplatsen, och inte bara säkerhetskontrollen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.