Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Turister evakueras efter vulkanutbrott på Kanarieöarna • Ökning av coronafall – gradvis stegring sen juli • Travprofil misstänkt för sexuellt ofredande

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Efter flera dagar av jordskalv på kanarieön La Palma fick en vulkan utbrott på söndagen. Två byar ligger i riskzon att träffas av lavaströmmarna och 500 turister har evakuerats i förebyggande syfte.

■■■

Den 29 september släpps de flesta av coronarestriktionerna i Sverige. Samtidigt ökar fallen i landet. Bara en region hade minskad smitta den senast mätta veckan, enligt Folkhälsomyndigheten.

■■■

En känd travsportsprofil är misstänkt för sexuellt ofredande, enligt Expressens uppgifter. Mannen kördes till en fyllecell efter att ha gripits av ordningsvakter.

Sedan den 11 september har över 4 200 jordskalv inträffat i vulkanens närområde på kanarieön La Palma, enligt spanska El Pais. Det högst uppmätta har haft magnituden 4,2. Jordskalven kom allt närmare jordytan.

Vid 15.12 på söndagseftermiddagen fick vulkanen ett utbrott. Snabbt spreds bilder på ett enormt rökmoln, följt av lava som spottades ur berget. 

Direkt efter utbrottet uppmanades befolkningen kring nationalparken Cumbre Vieja, där utbrottet inträffade, att ”vara extremt försiktiga” och hålla sig borta.

Boende i de närmast belägna byarna har uppmanats att ta sig till evakueringscenter. Omkring 300 personer har evakuerats akut från omårdet El Paso, rapporterar RTVC. De skriver vidare att 700 personer har evakuerats i förebyggande syfte från Los Llanos de Adriane. 500 av dem är turister boende på ett hotell i staden.

Svenska utrikesdepartementet har inga uppgifter om att några svenskar befinner sig på La Palma.

Bara minskad smitta i en region

7 997 nya fall av covid-19 bekräftades under förra veckan. Det är 11 procent fler än veckan dessförinnan. Vecka 36 provtogs samtidigt 11 procent fler än vecka 35, enligt Folkhälsomyndighetens nya veckorapport.

FHM konstaterar att antalet nya fall per vecka ökat gradvis sedan mitten av juli. Även antalet inlagda på sjukhus har ökat sedan början av augusti.

Men fortsatt är det totala antalet fall, svårt sjuka och döda i covid-19 mycket lägre än under våren.

Från vecka 35 till 36 ökade fallen i fem regioner. Det handlar om Dalarna, Norrbotten, Västerbotten, Västra Götaland och Örebro. Bara en region såg en minskad spridning: Skåne.

Samtidigt har 25 patienter med bekräftad covid-19 lagts in på intensivvårdsavdelning. Det är färre än de tre tidigare veckorna, då medeltalet var 35 patienter.

Antalet nya iva-patienter för de två senaste veckorna kan dock komma att höjas på grund av eftersläpande rapportering.

Travprofil misstänks för sexuellt ofredande

En känd travsportsprofil är misstänkt för sexuellt ofredande, enligt Expressens uppgifter. Mannen kördes till en fyllecell efter att ha gripits av ordningsvakter.

– Det var fest och det blev för mycket alkohol för mig. Jag sa några olämpliga ord och det vill jag be om ursäkt för, säger profilen själv.

Några timmar före var det V75-tävlingar som kördes på Färjestadstravet i Karlstad. När polisen kom dit var mannen ”väldigt berusad”.

– Exakt vad det är som har hänt det har jag ingen information om. Det blir ju en förundersökning och en utredning som får påbörjas, säger polisens presstalesperson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.