Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Timells miljonkrav på TV4 • Dom i högskoleprovshärva rivs upp • Trump startar sin återvalskampanj

I en ansökan om skiljedom kräver Martin Timell sin tidigare arbetsgivare TV4 på 10 miljoner kronor.

*

Tingsrättsdomen i det så kallade högskoleprovsmålet rivs upp på grund av jäv. Detta sedan domaren i målet gjort ett uttalande om fallet som en utomstående tolkade som partiskt. 

*

Donald Trump lanserar under tisdagen sin återvalskampanj vid ett väljarmöte i Florida. Expressen TV bevakar det från start till mål.

Martin Timell kräver TV4 på 10 miljoner kronor. Foto: Mikael Sjöberg

Martin Timells nya krav på TV4: 10 miljoner

När #metoo blossade upp under hösten 2017 sparkades ”Äntligen hemma”-profilen Martin Timell hastigt från TV4.

Programledaren anmäldes för våldtäkt på en medarbetare under en fest. Han åtalades men friades i både tingsrätt och hovrätt.

Nu kräver Martin Timell att hans förra arbetsgivare TV4 betalar honom 10 miljoner kronor, motsvarande drygt tre årslöner plus moms och ränta.

Timells advokat Torgny Wetterberg uppger att man kommer att ansöka om skiljedom. 

TV4 kommenterar i ett sms:

”Vi avslutade samarbetet med programledaren på grund av allvarliga arbetsmiljöproblem. TV4 accepterar inte kränkningar och trakasserier. Den rättegången som avslutades i våras handlar inte om TV4, utan om händelser på en privat fest.”

Martin Timell  överväger även att stämma TV4 och övriga medieföretag som fällts i Pressens Opinionsnämnd eller av Granskningsnämnden för Radio och TV efter publiceringar om Timell under #metoo. 

SR, SVT och TV4 fälldes av Granskningsnämnden, medan Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Hänt i Veckan fälldes av Pressens Opinionsnämnd. 

I januari dömdes tre män till fängelsestraff för att ha sålt ”fuskpaket” som skulle hjälpa köparna att nå toppresultat på högskoleprovet. Nu måste rättegången tas om på grund av jäv. Foto: Eva Dalin/ UHR / Högskoleprovet Foto: Eva Dalin. Fri användning f

Dom i högskoleprovshärva rivs upp – domaren var jävig

Norrköpings tingsrätts dom i det så kallade högskoleprovsmålet undanröjs av Göta hovrätt. Det betyder att hela den omfattande rättegången måste göras om helt, det bekräftar hovrättspresidenten för TT.

Anledningen är att domaren i målet var jävig på grund av uttalanden han gjort om fallet under ett juristklubbsmöte i Norrköping medan huvudförhandlingen pågick i tingsrätten, enligt hovrättens bedömning.

Uppgifterna kom fram genom en utomstående advokat som var med på mötet. 

– Vid prövningen av jäv är den avgörande frågan hur ett uttalande kan uppfattas av en utomstående person. Det är den frågan som hovrätten har fokuserat på och inte om domaren rent faktiskt hade tagit ställning, säger hovrättspresidenten Charlotte Brokelind i ett pressmeddelande. 

I januari dömdes tre män till fängelsestraff för bland annat medhjälp till grov osann försäkran. Tillsammans har de drivit HP-hjälpen som sålt ”fuskpaket” till människor runtom i landet, som skulle hjälpa köparna att nå toppresultat på högskoleprovet.

Flera medhjälpare dömdes också, liksom 23 personer som köpt fuskpaket av ligan.

Donald Trump talar natten mot onsdag, svensk tid. Foto: DAVID MAXWELL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Så sänder Expressen TV från Trumps kampanjstart

Donald Trump vill gärna fortsätta vara USA:s president i fyra år till. På tisdagen sparkar han i gång sin återvalskampanj vid ett väljarmöte i Florida. 

Så här bevakar Expressen TV mötet:

20.15–20.30

Alex Lange, ordförande för Democrats Abroad, gästar sändningen inför Trumps tal senare på natten. Medverkar från Orlando gör också Expressens USA-korrespondent Tomas Kvarnkullen.

21.15-21.30

Tomas Kvarnkullen medverkar tillsammans med vår samarbetskanal CNN, direkt från Orlando. Gäst i studion: Alex Lange.

22.15-22.30

Jakob Stenberg, USA-kännare och producent av USA-podden Kongressen, gästar studion. USA-korrespondent Tomas Kvarnkullen är med live från Orlando.

23.15–00.00

Billy McCormac, USA-expert, gästar studion hos Expressen. Utrikeskorrespondent Tomas Kvarnkullen med live från Orlando.

Cirka 02.00–

Expressen TV live-sänder talet som startar i gång Trumps valkampanj.