Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Tidigare elitfotbollsspelare häktad för grovt våld mot spädbarn • Danmark väntas slopa restriktionerna • IF Metall petar SD-politiker – Åkessons hårda kritik

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

En tidigare fotbollsspelare på elitnivå och hans sambo har häktats misstänkta för synnerligen grov misshandel av parets spädbarn.

■■■

Danmarks statsminister Mette Frederiksen väntas lyfta samtliga restriktioner i landet den 31 januari, skriver Jyllands-Posten.

■■■

IF Metall petar Ulf Karlström, ordförande för avdelningen Råjärn på SSAB i Luleå, för att han är SD-politiker.

Nu riktar SD-ledaren Jimmie Åkesson hård kritik mot LO-förbundet.

■■■

Här är tre av dagens största nyheter.

Tidigare elitfotbollsspelare häktad för grovt våld mot sitt spädbarn

Under helgen anhölls en man och en kvinna misstänkta för grov misshandel.

Enligt kammaråklagare Linda Caneus, var det sjukvården som larmade polisen – som sedan grep paret.

– De båda personerna begärdes senare häktade. Det är föräldrar till barnet, säger Caneus.

Barnet, som är sex veckor gammalt, vårdas på sjukhus, enligt uppgifter till Expressen. Åklagaren kan inte svara på hur allvarligt skadat barnet är men misshandeln beskriver hon som ”hänsynslös”.

Den misstänkte mannen har spelat fotboll på elitnivå, med flera matcher i allsvenskan för en sydsvensk klubb. Det var för flera år sedan och sedan dess har fotbollskarriären fortsatt i de lägre divisionerna.

Nu är mannen, och hans sambo häktade på den högre misstankegraden för synnerligen grov misshandel mot deras spädbarn.

När domstolen meddelade häktningsbeslutet begravde mannen ansiktet i händerna, skriver Barometern.

– Det jag kan säga är att han förnekar brott. Det är det enda jag kan kommentera i nuläget, säger mannens advokat Lennart Bergqvist.

Danmark väntas slopa restriktionerna

På onsdag klockan 18 håller Danmarks statsminister Mette Fredriksen presskonferens. Då väntas hon meddela att alla coronarestriktioner i Danmark tas bort från och med 31 januari, skriver Jyllands-Posten.

Tidningen skriver även att covid-19 inte kommer att klassas som en samhällsfarlig sjukdom, från och med 5 februari.

Den smittsamma varianten omikron slog till med full kraft mot Danmark under början av december. Därför införde statsminister Mette Fredriksen återigen striktare restriktioner i landet efter en tid av mer normalt samhällsliv.

Fram till den 16 januari var det danska kulturlivet i stort sett stängt fram till 16 januari. Då kunde bland annat biografer, konsertlokaler, teatrar och kulturhus öppna igen.

IF Metall petar Ulf Karlström – för att han är SD-politiker

IF Metall petar Ulf Karlström, som före jul valdes till ordförande för avdelningen Råjärn på SSAB i Luleå. Skälet är att Karlström är kommunpolitiker för Sverigedemokraterna i Luleå.

LO-förbunden, som alltid haft nära band till S, har tidigare tvingat bort förtroendevalda som samtidigt är SD-politiker eftersom partiets värdegrund inte anses överensstämma med fackets.

Efter valet av Karlström meddelade förbundet centralt att ärendet skulle utredas. Och nu har förbundsstyrelsen satt ner foten: En SD-politiker kan inte samtidigt vara förtroendevald i IF Metall.

– Det var inte ett särskilt oväntat beslut. Jag har ju pratat med IF Metall i Stockholm och det var ju inget fel på min värdegrund, utan det var tydligen Sverigedemokraternas värdegrund som det var fel på, säger Ulf Karlström.

Ulf Karlström säger att han har ett mycket starkt stöd bland medlemmarna i Råjärn och att han troligen kommer att utmana IF Metall i domstol.

”Ett fullständigt sanslöst och skandalöst agerande från fackpamparna i Stockholm. Socialdemokraterna leker mafiosos med fackanslutna svenskars medlemspengar, och det är inte första gången”, skriver SD-ledaren Jimmie Åkesson på Facebook. 

Expressen har sökt IF Metalls ledning, som via presstjänsten avböjer att kommentera.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.