Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Theodor Engström planerade att mörda Annie Lööf i Almedalen • Åkessons pik i SVT – efter frågan om invandring • Gängman skjuten till döds i Stockholm

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

En gängkriminell man har dött efter att ha blivit skjuten i huvudet i Haninge i södra Stockholm. Polisen utreder mord.

■■■

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var inte nöjd över valet av statistik som visades i SVT:s ”Utfrågningen” – och kom med en pik.

■■■

Theodor Engström, 33, tänkte mörda C-ledaren Annie Lööf i Almedalen, enligt åklagarens uppfattning.

■■■

Här är tre nyheter från torsdagen.

Gängman skjuten till döds i Haninge

En man dog av sina skador efter att han, enligt Expressens uppgifter, blev skjuten i huvudet i Haninge i södra Stockholm på torsdagskvällen, enligt uppgifter till Expressen. 

Anhöriga är underrättade, meddelar polisen. 

Den skjutne gängmannen har i flera års tid tillhört det kriminella Östberganätverket, enligt uppgifter till Expressen. 2019 uppstod en splittring i nätverket – och sedan dess befinner sig de två sidorna i en konflikt som polisen kopplar till flera mord. Strax innan årsskiftet sköts den utpekade ledaren för Östberganätverket till döds på ett hotell på Fridhemsplan.

Ingen är gripen i nuläget.

– Vi har gjort observationer av gärningsmannen som sprang från platsen. Vi har även spärrat av pendeltågstrafiken söder om Stockholm, mellan Skogås och Haninge bland annat, där står pendeltågstrafiken still för där är vi ute på banvallen och söker, säger Ola Österling, polisens presstalesperson.

Jimmie Åkesson (SD) pikade SVT:s programledare

Under torsdagskvällen gästade Jimmie Åkesson SVT:s direktsända partiledarutfrågning.

Programledarna började med att ställa frågor om invandring och visade en graf med en nedåtgående kurva över beviljade uppehållstillstånd till asylsökande och flyktingar mellan åren 2016 och 2021: 

– Det har varit en lång tids nedåtgående trend, ser vi, säger programledaren Camilla Kvartoft.

Varpå SD-ledaren valde att markera mot programledaren. 

– Det är väldigt strategiskt att välja 2016 då det var väldigt många, säger Åkesson.

Partiledaren menar att statistiken är missvisande eftersom att både Sverige och Europa hade hade en stor flyktingström under 2016. Enligt SCB var invandringen till Sverige 2016 ”den högsta någonsin” med 90 631 personer.   

Åkesson menade också att programledarna ”blandade äpplen och päron” när de ställde frågor om SD:s historia.

Engström planerade att mörda Lööf i Almedalen

Mitt under Almedalsveckan i Visby så mördades Psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren på öppen gata. Theodor Engström har erkänt gärningen. Han häktades inledningsvis för mord, vilket omrubricerades till misstänkt terroristbrott genom mord. Han misstänkts också för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord – en brottsmisstanke där Centerledaren Annie Lööf var tilltänkt måltavla. 

Hon har tilldelats ett målsägandebiträde av Gotlands tingsrätt. 

– Jag kan bekräfta att hon har fått ett målsägandebiträde och det gäller att hon är att se som målsägare, alltså brottsoffer, i förhållande till brottsmisstanken som gäller förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord, säger åklagaren Henrik Olin. 

Hur har brottsmisstanken uppstått? 

– Jag kommer bara bekräfta namnet och kopplingen här. Men inte gå in närmare på vad själva förberedelsegärningen eller misstanken består i, säger Henrik Olin.

Annie Lööf skriver i en kommentar på Facebook:

”Det är klart att det är omskakande och att det påverkar mig. Men hatet får inte vinna.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.