Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Teorin: Därför hamnar vissa vaccinerade på iva • Islamistledare dödad i Gaza • Knarkodling hittad i SR-reporters hem

Få fler av dagens nyheter i Expressen TV

I Sverige ökar antalet personer som får intensivvård för covid-19 trots att de fått en dos vaccin.

■■■

Terrorstämplade Islamiska jihads befälhavare Hussam Abu Harbeed har dödats i en israelisk attack i Gaza.

■■■

En knarkodling hittades i källaren i SR-journalisten Josephine Frejes hem. Hennes man har nu åtalats för narkotikabrott.

Vaccinerade patienter ökar

Antalet patienter som vårdas med covid-19 på svenska intensivvårdavdelningar är det lägsta sedan slutet av mars, rapporterar Svenska Dagbladet. Den senaste veckan har antalet minskat med 24 procent – från 386 patienter till 294.

Samtidigt ökar andelen vaccinerade som vårdas. I maj hade 13,8 procent av de som fick intensivvård för covid-19 fått en dos – och motsvarande siffra var 1,2 procent i mars. På Akademiska sjukhuset i Uppsala är nästan alla patienter på iva vaccinerade.

– Det är inte så förvånande, det kommer vara några enstaka vaccinerade som kommer att bli sjuka vid en stor smittspridning, säger Magnus von Seth, avdelningsöverläkare för intensivvården på sjukhuset.

– Det vi sett är att andelen patienter som fått en dos vaccin ökat, samtidigt minskar antalet patienter.

Islamistledare död i Gaza

Våldsamheterna mellan Israel och Palestina har fortsatt under måndagen. Natten mot måndag gjorde israeliskt flyg nya räder mot Gaza, samtidigt som Hamas skickade raketer mot Israel.

Israel har börjat direktattackera fältledare i Gaza i deras hem och bilar. På måndagen dödades terrorstämplade Islamiska jihads befälhavare för norra Gaza, Hussam Abu Harbeed, vilket organisationen själva bekräftar.

– Men motståndet fortsätter vara lika starkt. Martyrer dör och andra ersätter deras plats. Det försvagar inte oss utan tvärtom, säger Islamiska jihads talesman Basem Tarek Salmi till Expressen på telefon.

Minst 192 personer har hittills bekräftats döda i konflikten.

SR-journalist hade knarklabb i källaren

I december åkte polisen till ett hus i Göteborg för att genomföra ett så kallat orossamtal med en man som bodde där efter misstankar om att han använde droger.

När polisen knackade öppnade journalisten Josephine Freje dörren. I huset luktade det cannabis och misstankarna riktades mot hennes make.

Han åtalas nu för två fall av narkotikabrott och ett fall av ringa narkotikabrott. Josephine Freje, som jobbat för en rad Sveriges Radio-redaktioner – och även Expressen mellan 2015-2017 – avskrevs från misstanke under utredningens gång.

Under utredningen tog hon en paus från SR-uppdragen, men jobbar nu vidare.

– Jag känner mig jävligt korkad och dum, att jag inte fattade vad som pågick, säger hon till Expressen.

Dagens nyheter i kortformat:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.