Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Svenne Hedlund är död • Ryska – och ukrainska ilskan mot EU:s pristak • Regeringens nya besked om bidrag till hågkomstresor

Artisten Sven ”Svenne” Hedlund är död. Den folkkäre artisten blev 77 år gammal.

■■■

Ryssland accepterar inte EU:s besked om ett pristak på rysk olja. Samtidigt sågar Ukraina beslutet.

■■■

Efter kritiken – kulturminister Parisa Liljestrand (M) säger att Svenska kommittén mot antisemitism fortsatt ska få stöd.

■■■

Här är tre nyheter från lördagen.

Svenne Hedlund är död – blev 77 år 

Artisten Sven ”Svenne” Hedlund har gått bort efter en tids sjukdom, vilket Aftonbladet var först med att rapportera. 

– Han somnade in lugnt och stilla på Värnamos lasarett. Vid hans sida var dottern Sabina och barnbarn, säger vännen och kollegan Ulf Stjernbo.

Svenne Hedlund hade en lång musikkarriär. Han är kanske mest känd som frontfigur för bandet Hep Stars som hade hits som ”Cadillac”, ”Sunny Girl” och ”Wedding”. Bandet bildades i början av 60-talet, vilket också var bandets starkaste decennium och sedermera gjorde Hedlund till en tonårsidol.

Han bildade senare ”Svenne & Lotta” tillsammans med Charlotte Walker. Duon var också gifta mellan 1969 och 2014.

På senare år har Svenne Hedlund turnerat med ”Hit's of the 60's”. Hedlunds sista konsert var i slutet av oktober.

Ryssland: Accepterar inte pristak

Kremls reagerar hårt på EU:s besked om ett pristak på olja – Putins talesperson Dmitrij Peskov säger att ”Moskva inte accepterar detta”.

Men vad Moskvas eventuella åtgärder blir går han inte in på, utan säger: 

– Vi analyserar nu. Vissa förberedelser har gjorts inför ett sådant tak, säger han och tillägger att de återkommer med ett svar. 

Men samtidigt som Ulf Kristersson hyllar överenskommelsen möter den kritik från Ukrainas president. 

– Du kan inte kalla det ett seriöst beslut att sätta ett sådant tak, säger Volodymyr Zelenskyj i ett videosänt tal, enligt Reuters.

Pristaket införs för att begränsa Rysslands intäkter och utgör en del av ett nytt sanktionspaket riktat mot landet. Pristaket per fat olja är från och med måndag 5 december 60 dollar.

Regeringen vänder efter kritiken

Kritik har riktats mot den nya regeringen efter att Dagens ETC i fredags rapporterade att regeringen inte förlänger statsbidragen till Svenska kommittén mot antisemitism utbildningsprojekt kring hågkomstresor, vilket syftar till till att utbilda högstadieungdomar och deras lärare om Förintelsen, antisemitism och rasism.

Men nu meddelar kulturminister Parisa Liljestrand att SKMA fortsatt ska få stöd.

– Hågkomstresorna kommer att vara en viktig del i av det här större ambitiösa paketet, och där kommer det också finnas pengar till SKMA. Jag har pratat med SKMA och varit väldigt tydlig med att arbetet mot antisemitism är en prioriterad fråga för regeringen, säger kulturministern till DN.

Hon vill dock inte gå in på vilka summor det gäller.

 – Det kommer lite sent. Tajmingen föranleder en del frågetecken, säger Willy Silberstein, SKMA:s ordförande. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.