Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Studie om Astras vaccin: ”Skyhöga” nivåer av antikroppar • Kinas ambassadör utvisas inte • Lena Hallengren berättar: Har bröstcancer

Norska experter har kommit fram till att de som fått allvarliga komplikationer av Astra Zenecas vaccin haft ”skyhöga” nivåer av antikroppar.

■■■ 

Kinas ambassadör Gui Congyou kommer inte att utvisas efter sitt hot mot Expressen-medarbetaren Jojje Olsson, säger utrikesminister Ann Linde.

■■■ 

Socialminister Lena Hallengren har drabbats av bröstcancer och ska påbörja cellbehandling nästa vecka.

Vaccinerade hade höga antikroppssvar

Medicinska experter i Norge har undersökt vad som hänt fem personer, varav tre avlidit, som fått allvarliga och ovanliga biverkningarna av Astra Zenecas vaccin. Resultaten har nu publicerats i New England Journal of Medicine.

De har bland annat kommit fram till att de som drabbats av den allvarliga blodproppstypen haft ”skyhöga” nivåer av antikroppar – som kan ha orsakat tillståndet.

– Vi har aldrig sett så höga nivåer av antikroppar, säger Ingvild Sørvoll vid Universitetssjukhuset i Nordnorge på en presskonferens.

Kinas ambassadör utvisas inte

KD, SD och V vill att Kinas ambassadör Gui Congyou utvisas från Sverige efter att han skickat ett hotfullt mejl till journalisten och Expressen-medarbetaren Jojje Olsson, som har rapporterat om Kinas agerande mot bland annat H&M.

Utrikesminister Ann Linde (S) anser att ambassadörens agerande är helt oacceptabelt, men att det i nuläget inte är aktuellt att skicka hem honom.

”Det är självfallet helt oacceptabelt att en ambassad gör hotfulla uttalanden mot en journalist”, skriver Linde till Expressen och fortsätter:

”Försvagas våra kontaktmöjligheter med ett land så begränsas också våra möjligheter till dialog om frågor där vi tycker olika. Sverige utvisar inte ambassadörer för att göra politiska markeringar.”

Lena Hallengren har fått bröstcancer

Sveriges socialminister Lena Hallengren (S), som så sent som i fredags fick en tuff utfrågning i Konstitutionsutskottet, har fått diagnosen bröstcancer.

– Det är omvälvande, omtumlande, väldigt overkligt, sa hon i TV4:s Nyhetsmorgon på lördagen.

Cellgiftsbehandlingen ska börja på måndag. Flera politiska kolleger har beklagat beskedet i sociala medier.

”Jag kommer att göra allt för att stötta Lena Hallengren på det sätt hon önskar”, skriver statsministern på Instagram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.