Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Strandhälls besked om slutförvaret • Danmark skärper restriktionerna • Uppgifter: Ukrainska män gripna – kom för att mörda

Se senaste nyheterna med Expressen TV

Den 27 januari ska regeringen ta beslut i den infekterade frågan om ett slutförvar av kärnbränsle i Östhammar. Det meddelade miljöminister Annika Strandhäll (S) på onsdagen.

■■■

Skolor och nattklubbar i Danmark stänger efter en kraftig smittoökning. Restriktionerna påverkar även andra sociala arrangemang, som julluncher och konserter.

■■■

Tre ukrainska medborgare har gripits av nationella insatsstyrkan, enligt uppgifter till Aftonbladet. De ska ha kommit till Norrtälje med uppdrag att mörda en högt uppsatt person.

■■■

Här är tre av dagens största nyheter.

Strandhälls besked om slutförvar av kärnbränsle

Den 27 januari planerar regeringen att ta beslut i den infekterade frågan om ett slutförvar av kärnbränsle i Östhammar. Det meddelade miljöminister Annika Strandhäll (S) på onsdagen.

– Det här kommer säkerställa en trygg hantering där alla frågor blir tillräckligt utredda, sa hon vid en pressträff.

Beskedet innebär att hotet om misstroende avvärjs för stunden – men från forna regeringspartnern Miljöpartiet kommer kritik.

– Jag är kritisk mot oppositionen som kidnappar den här frågan av partipolitiska skäl, men jag är också kritisk mot regeringen som faller till föga och accepterar deras tidsplan, säger MP-språkröret Per Bolund till TT.

Danmark skärper restriktionerna

På onsdagen meddelades nya restriktioner i Danmark, som bekräftat minst 261 omikronfall. 

Från och med 15 december går skolorna över till hemundervisning. Landet stänger även nattklubbar, inför förbud på alkoholförsäljning efter midnatt och förbud på konserter med mer än 50 personer.

Regeringen uppmanar också till hemarbete och rekommenderar emot julbord.

– Planen är inte en ny längre nedstängning, utan att köpa oss tid, sa statsministern Mette Frederiksen (S) vid en pressträff.

Uppgifter: Ukrainska män gripna – kom för att mörda

Tre ukrainska medborgare har gripits av nationella insatsstyrkan, enligt uppgifter till Aftonbladet. 

Enligt Expressens uppgifter är två av männen är i 40-årsåldern medan den tredje är i 30-årsåldern.

De tre männen beskrivs av en källa till Aftonbladet som en slags ”dödspatrull” och ska ha fått i uppdrag att döda en specifik person. Personen i fråga ska vara högt uppsatt.

Patrick Sonevang på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet är den åklagare som leder utredningen.

– Allt jag jobbar med har förundersökningssekretess så jag kan varken säga bu eller bä om något jag jobbar med, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.