Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Strandhäll kallar kritiken mot Magdalena Andersson ”trams” • Biden stämmer Texas – för nya abortlagen • Cyklande mördaren fångades på film – polisen vädjar

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

Annika Strandhäll (S) slår tillbaka mot kritiken mot Magdalena Andersson – kallar tidigare kollegernas vittnesmål för ”trams”.

■■■

Bidenadministrationen stämmer delstaten Texas för dess nyastiftade abortlagar.

■■■

Cykelmördaren fångades på bild – nu vädjar polisen om tips.

■■■

Nyhetsdagen – tre nyheter i korthet.

Texas stäms för nya abortlagen

Förra veckan avslog USA:s högsta domstol en begäran från abortkliniker som uppmanade dem att hindra den nya lagen som förbjuder aborter efter sex veckor.

Nu har Bidenadministrationen valt att stämma delstaten Texas för att hindra den nya abortlagen. Demokraterna menar att den nya lagen i praktiken förbjuder abort helt i delstaten.

Men det är heller inte den enda anledningen till varför man väljer att stämma delstaten. President Joe Biden menar att lagen kommer skapa ett ”konstitutionellt kaos” eftersom lagföringen förlitar sig på att privatpersoner anger och stämmer varandra för brott mot abortlagen, rapporterar Reuters.

Strandhälls ord om kollegernas rädsla för Andersson

Magdalena Andersson (S) kan komma att efterträda Stefan Löfven och inta statsministerposten redan till jul. Totalt är det åtta socialdemokratiska distrikt har nu nominerat henne som partiledare.

Samtidigt vittnar tidigare partikollegor om att hennes tuffa stil kan ställa till med problem, rapporterar SVT Nyheter. En kollega säger bland att att ”folk är rädda för henne”. Nu drar tidigare socialminister Annika Strandhäll en lans för sin kollega. Hon kallar vittnesmålen för ”påhopp”.

”Dessa väntade påhopp vi nu ser på Magdas karaktär som dyker upp kan jag mycket kraftfullt och med hyfsat lång erfarenhet säga är rent trams.”, skriver Strandhäll på Facebook.

Cykelmördaren fångades på film

Tre personer har mördats i Linköping på bara fem månader. Två av dem är unga män, en av dem är en 16-årig pojke. 

Alla tre mord kopplas till den kriminella miljön i Linköping. Polisen kan inte utesluta att de har med varandra att göra. I alla fallen har gärningsmännen också maskerat sig på liknande sätt, och i de två första – i stadsdelen Berga den 19 maj och den 5 augusti – ska skyttarna ha flytt på cykel.

– De tre morden liknar varandra, framför allt tillvägagångssätten, och gärningsmännen har varit maskerade på snarlika sätt, säger Jan Staaf, polisens förundersökningsledare, i ”Efterlyst” som visas hos Viafree.

Nu släpper polisen bild på en av de misstänkta mördarna.

LÄS MER: Cyklande mördaren fångad på bild – polisens vädjan

Kenya jagar skyddade djur för att överleva pandemin

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.