Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Stefan Löfven om våldsdåden i Malmö • Kungen på Gröna Lunds sida i strandkonflikt • Hakkors på skolor – under årsdagen till kristallnatten

Expressen ger dig senaste nytt från i Expressen TV.

Stefan Löfven säger att han har fullt förtroende för justitieministern Morgan Johansson efter att SD sagt att de kommer väcka en misstroendeförklaring. 

■■■

Gröna Lund får stöd av kungen i strandkonflikten med olika föreningar som hävdar att nya åkattraktioner kommer förstöra vyer och utsikt.

■■■

Flera judiska institutioner runtom i Sverige har drabbats av skadegörelse – på årsdagen av kristallnatten.

■■■

Expressen ger dig nyheterna från dagen. 

Stefan Löfven om våldsdåden i Malmö

Efter våldsdåden i Malmö – SD kommer väcka misstroendeförklaring justitieminister Morgan Johansson. 

Både M och KD stöder förslaget – men L och C lutar åt att rädda honom. 

Stefan Löfven säger i ”Studio ett” i P1 att han har fullt förtroende för honom. Om våldsdåden säger Löfven i Expressen TV: 

– Polisen måste göra de prioriteringar som de anser vara nödvändiga och vi har en speciell situation. Malmöborna ska inte känna att de är ensamma i det här. Det här är en nationell angelägenhet och det är därför polisen har valt den här strategin. Exakt vilka prioriteringar får de avgör. De har mitt fulla stöd och mitt fulla förtroende.

LÄS MER HÄR: M och KD ställer sig bakom SD:s förslag om misstroende

 Kungen på Gröna Lunds sida i strandkonflikt

I ena ringhörnan Gröna Lund som kommer bygga ut nöjesfältet på Djurgården och vill komma åt en strandremsa som ägs av kungen. 

I andra ringhörnan olika föreningar som hävdar att nya åkattraktioner kommer förstöra vyer och utsikt – och begränsa allmänhetens tillgång till stranden. 

Kungen backar Gröna Lund. 

– Med den här detaljplanen blir det dubbla strandpromenader vid Skeppsholmsviken – annars blir det ingen alls, säger slottsfogde Magnus Andersson.  

LÄS MER HÄR: Kungen på Gröna Lunds sida i strandkonflikten

Hakkors på skolor – under årsdagen till kristallnatten

Under kristallnatten 1938 – som av många ses som ett startskott till Förintelsen – dödades hundratalas judar. Butiker och synagogor runtom i Tyskland och Österrike slogs sönder.

Natten mellan lördag och söndag var det exakt 81 år sen kristallnatten. Och då vandaliserades flera judiska institutioner igen, runtom i Sverige och Danmark.

Talli David är ordförande i JUS. Hon berättar att Davidsstjärnorna satts upp på bland annat Stockholms stora synagoga och på Bajit, en judisk institution med skola, förskola och annan judisk verksamhet. 

– Det känns obehagligt och som att den här utvecklingen har gått väldigt snabbt. Vi är inte trygga på samma sätt som vi tidigare har varit och då vill jag understryka att vi har en viss säkerhet i dag, säger Talli David.

Hon fortsätter:

– Jag är djupt oroad över vår judiska framtid här i Sverige.

LÄS MER HÄR: Hakkors på skolor – under årsdagen till kristallnatten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.