Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Snökaos på flera håll – nu drar iskylan in • Beskedet: Nya coronaåtgärder kan komma nästa vecka • Ministern vill utreda gangsterrap på ”armlängds” avstånd

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Torsdagens snöoväder ställde till det i trafiken på flera håll.

Men snart byts snön mot iskyla – med temperaturer ner mot 30 minusgrader.

■■■

Smittan ökar – och Folkhälsomyndigheten flaggar för att munskydd på bussen, hemarbete och digitala möten kan införas redan nästa vecka.

■■■

Nya kulturministern Jeanette Gustafsdotter har öppnat för att utreda ett eventuellt samband mellan gangsterrap och organiserad brottslighet. 

Till Expressen säger hon att det måste ske ”på armlängds avstånd”.

Snökaos följs av iskyla

Stora mängder snö har fallit i södra och västra Sverige , med översvämningar, trafikproblem och inställd busstrafik som följd.

Mot fredagen väntas ett nytt nederbördsområde dra in över Sydsverige med snö, blötsnö och regn.

– Det kan innebära mer problem i ett redan drabbat område. Men det här som drar in över södra delen i morgon kommer inte ligga kvar så länge, utan drar vidare under helgen, säger Josefine Bergstedt.

Helgen och början på nästa vecka ger i sin tur högtryck i stora delar av landet.

– Så här års innebär högtryck kallt och vindstilla väder. Vi har i kombination med det riktigt kall luft, så fram emot nästa vecka får vi räkna med minus 30 längst i norr, säger Josefine Bergstedt, meteorolog vid väderinstitutet Storm.

Även i Svealand kan det bli mellan 20-25 minusgrader om nätterna – och tvåsiffriga minusgrader under dagtid.

– Det blir riktigt kallt i början av nästa vecka, säger Josefine Bergstedt.

 Senare under veckan övergår det till mer normala temperaturer för december.

Beskedet: Kan bli nya åtgärder nästa vecka

Folkhälsomyndigheten konstaterar att smittspridningen ökar i Sverige.

– Vi har ett ökat antal fall, vi har också ett ökat sjukvårdsbehov som vi behöver hålla ögonen på, säger Britta Björkholm, avdelningschef.

Förra veckan fick i uppdrag av regeringen att ta fram förslag för nya smittskyddsåtgärder som skulle kunna användas i Sverige.

Generaldirektören Karin Tegmark Wisell konstaterade på en pressträff att nya åtgärder kan komma att införas redan i nästa vecka. Det kan komma att handla om uppmaningar om munskydd i kollektivtrafiken, att om möjligt undvika kollektivtrafik, digitala möten och hemarbete.

– Det är på grund av utvecklingen som vi sett nu, säger hon.

Folkhälsomyndighetens förslag till nya smittskyddsåtgärder lämnades in till regeringen under gårdagen – förslagen kommer nu att analyseras och myndigheten och regeringen räknar med att återkomma med besked i nästa vecka.

Ministern: Utred gangsterrap med ”armlängds avstånd”

Sveriges nya kulturminister Jeanette Gustafsdotter (S) öppnar för en utredning om gangsterrappens roll i den kriminella världen.

– Det är ju väldigt viktigt att titta på det och se: vad leder det till? För självklart är det som statsministern säger att vi ska vända på varje sten för att komma år problemen i samhället, säger hon till SVT:s Kulturnyheterna.

På Expressens fråga om hur genren ska utredas svarar hon:

– Jag kommer alltid att värna yttrandefriheten och konstens frihet. Armlängds avstånd är en viktig princip och ska alltid gälla oavsett konstform. Kulturen har en oerhörd förmåga att, som statsministern sa i regeringsförklaringen ”ta oss människor utanför oss själva och närmare varandra”. Däremot kommer jag noggrant följa debatten.

Kulturministern betonar att hon inte definierar någon musikgenre som ett problem. Hon säger också att det inte är hennes uppgift att definiera vad som anses vara gangsterrap.

– Det är inte min sak att definiera genrer. Under samtalet i SVT i morse drogs min tanke till rapmusik som handlar om, och i vissa fall förskönar, kriminella handlingar.

Om man skulle komma fram till att det finns ett samband mellan brott och gangsterrap – vad händer sedan?

– Många konstformer, däribland musik, kan få oss att förstå vår samtid. Det innebär inte att man ska agera på det och skapa begränsningar av någon konstform.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.