Smittan skenar – då kan restriktionerna tas bort
Smittspridningen är större än någonsin i Sverige. Kulmen tros bli nådd de närmsta veckorna. Trots det kan merparten av coronarestriktionerna tas bort den 9 februari.
– Smittspridningen har gått så oerhört fort och i den bemärkelsen så är ju den 9 februari ganska långt fram, säger smittskyddsläkaren Maria Amér.
Hon säger att det finns en oro för hur det kommer att bli efter att restriktionerna lättas. Vid varje ny fas gäller det att se till proportionaliteten, menar Maria Amér.
– I varje nytt läge i pandemin är det viktigt att se hur råden och restriktionerna kan hjälpa oss att hantera just den här situationen som man befinner sig i för tillfället, säger hon.
Danska soldater tvingas från Mali – Ann Lindes oro
Mali kräver att Danmark drar tillbaka sina specialstyrkor från landet ”omedelbart”. Beskedet kom från landets styrande militärjunta på måndagen.
Även svensk militär finns på plats i Mali – och beskedet om de danska trupperna oroar utrikesminister Ann Linde (S).
”Sverige beklagar att Danmark har tvingats dra tillbaka sin kontigent inom Task Force Takuba på grund av beslutet från maliska övergångsstyret. Vi har fortsatt nära kontakt med internationella partners för att diskutera möjliga konsekvenser för Takuba-operationen. Oroad över utvecklingen”, skriver hon på Twitter.
Två IS-kvinnor har landat i Sverige – utreds för krigsbrott
Ytterligare två kvinnor och deras barn har utvisats av det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien till Sverige. Kvinnorna är hemmahörande i Göteborg och Malmö, enligt uppgifter till Göteborgs-Posten.
De landade på Arlanda vid lunchtid – och under eftermiddagen anhölls de. Misstanken gäller krigsförbrytelser.
– Sverige har ett internationellt åtagande att utreda och lagföra misstänkta krigsförbrytelser. Det finns ett myndighetsgemensamt organiserat mottagande där även de rättsvårdande myndigheterna ingår, säger kammaråklagare Hanna Lemoine vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i ett pressmeddelande.