NYHETSDAGEN: Smittan ökar – högsta dygnstalet hittills • Experten: FHM kan ha överskattat vaccinets skydd • Bidens plan: Skylla stormningen på Trump

Se senaste nyheterna med Expressen TV

Spridningen av coronaviruset och omikron-varianten har skjutit i höjden. På tisdagen kom en ny toppnotering – hela 17 320 coronafall på ett dygn.

■■■

Folkhälsomyndigheten kan ha underskattat omikrons smittsamhet och överskattat vaccinationernas skydd i sina scenarier. Det säger Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi.

■■■

Joe Biden väntas peka ut Donald Trumps ”enskilda ansvar” när han håller tal om stormningen av Kapitolium på torsdagen.

■■■

Här är tre av dagens största nyheter.

Smittan ökar – högsta talet på ett dygn

Smittspridningen av coronaviruset har ökat drastiskt i Sverige efter julledigheten. På tisdagen rapporterades en ny toppnotering: Hela 17 320 fall.

Samtidigt har även R-talet stigit. Talet beskriver smittotakten – om det är under ett smittar varje drabbad mindre än en annan. Är det över ett gäller det motsatta.

Den 23 december – dagen innan julafton – var R-talet 1.15. På nyårsafton hade siffran ökat till 1.63. Den senaste noteringen som finns med i en färsk rapport från Folkhälsomyndigheten gäller för 3 januari: 1.44.

– När det är så högt som 1.6 kommer smittspridningen att växa ganska snabbt, vilket den också har gjort de senaste veckorna. Jag ser ingen anledning till att det kommer att avta, utan jag tror att det kommer att fortsätta växa, säger Tom Britton, matematikprofessor vid Stockholms universitet.

Experten: FHM kan ha överskattat vaccinets skydd

Smittokurvan i Sverige överstiger flera av Folkhälsomyndighetens scenarier. Myndigheten har presenterat olika lägen på en skala från 0 till 2. 

I scenario 1 beräknas antalet nya fall ligga på 8 000 per dag i mitten av januari, och i scenario 2 på 13 000. Nu följer man närmast scenario 2 – det värsta scenariot.

– Det kan vara så att Folkhälsomyndigheten i sina scenarier kanske underskattat smittsamheten och överskattat vaccinationernas skydd, säger Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet.

Även om en lägre andel hamnar på sjukhus nu, kommer de höga smittotalen högst sannolikt leda till en ökad press på en redan hårt belastad sjukvård, menar Tove Fall.

– Många verksamheter kommer också få stora problem med en stor andel sjukskrivna.

Bidens plan: Ska skylla stormningen på Trump

Joe Biden kommer att hålla tal på årsdagen för stormningen av Kapitolium som infaller i morgon, torsdag. 

Enligt Vita husets talesperson, Jen Psaki, kommer presidenten att tala om ex-presidenten Donald Trumps ”enskilda ansvar” för dådet.

– President Biden kommer att visa på betydelsen av det som hände i Kapitolium och det enskilda ansvaret som president Trump hade för kaoset och massakern som vi såg. Han kommer att med kraft trycka tillbaka lögner som spreds av den tidigare presidenten i försök att förvilla det amerikanska folket och hans egna följare, samt för att distrahera från sin roll i det som hände, säger hon till ett pressuppbåd enligt Reuters.

Joe Biden kommer att hålla sitt tal utanför Kapitolium under torsdagsmorgonen. Han får också sällskap av vicepresidenten Kamala Harris.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.