Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Sju barn hölls isolerade på gård i Halland – pappan jagas • Ryssland hotar med militär ”överraskning” efter Nato-ansökan • Forskarlarmet: Föroreningar värre än krig och terrorism

Sju barn hölls isolerade på en gård i Halland.

När de skulle omhändertas var det för sent – pappan hade gått under jorden tillsammans med sin familj.

■■■

Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova utlovar en rysk ”överraskning” som svar på Finlands förväntade inträde i Nato.

■■■

Varje år dör nio miljoner människor världen över till följd av luft-, vatten- och markföroreningar, enligt en studie som publicerats i vetenskapstidskriften The Lancet Planetary Health.

Sju barn levde isolerat från samhället på gård

Sju barn har hållits isolerade på en gård i Halland de senaste åren. De har inte gått i skolan, och de har inte heller varit i kontakt med BVC eller sjukvård, visar en granskning av Dagens Nyheter.

Ett av barnen, en 2-årig flicka, har aldrig blivit folkbokfört.

Pappan till fyra av barnen var tidigare framgångsrik inom sitt område men avslutade karriären när han blev allt mer religiöst övertygad.

De senaste åren har han bott på gården med frun barnen och andra släktingar, däribland en syster som är mamma till de tre övriga barnen.

Först efter flera år som inledde socialtjänsten en mer omfattande utredning.

Det beslutades att tre av barnen i broderns familj skulle omhändertas. Men när insatsstyrkan kom till gården i mars var den familjen borta.

Socialtjänsten polisanmälde föräldrarna för egenmäktighet med barn. Utredningen lades ner, eftersom föräldrarna inte tagit barnen från någon annan.

– De här barnen hade inte hunnit ställas under vård. Man kan betrakta det som en lucka i lagen, säger kammaråklagare Eva Lotta Swahn till DN.

I en videoinspelning på nätet framför pappan på släktgården kritik mot socialtjänsten.

– Vi har inte gett tillåtelse till människor som har ett hjärta av sten att träffa våra barn, säger han i klippet.

Systerns äldsta barn vårdas med stöd av LVU i hemmet; de två småsyskonen är inte omhändertagna.

Ryssland utlovar ”överraskning” efter finska Nato-ansökan

Det ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova kommenterar på onsdagen hur Ryssland kommer att svara på Finlands förväntade inträde i Nato, rapporterar ryska statliga Ria Novosti.

– Det kommer att bli en överraskning. Naturligtvis kommer det i beslutet räknas in alla faktorer och särdrag av Finlands medlemskap i Nato. Utifrån de här parametrarna kommer det tas ett beslut, men först och främst kommer det så klart att vara upp till militären, säger hon.

Zacharova säger också att det är upp till varje land att ta egna beslut, men att det inte bör ske på bekostnad av andra länders säkerhet.

– Vårt land kommer att vidta svarsåtgärder, inklusive militärtekniska aspekter, som till stor del kommer att bestämmas med hänsyn till de konkreta villkoren för Finlands och Sveriges medlemskap i Nato. Det kommer bli färre ord och fler faktiska steg i form av reaktioner, säger hon, enligt statliga nyhetsbyrån Tass.

Forskarlarmet: Föroreningar värre än krig och terrorism

Varje år dör nio miljoner människor till följd av luft-, vatten- och markföroreningar.

Det visar en studie som publicerats i vetenskapstidskriften The Lancet Planetary Health.

Miljöföroreningarna har klart haft en stor påverkan på klimatet i form av varmare medeltemperaturer och en ökad koldioxidhalt och extremväder. Men föroreningarna har även en stor direktpåverkan på människor.

Enligt forskarna av studien dog nio miljoner människor i förtid till följd miljöföroreningarna 2019, vilket är en ökning med 55 procent jämfört med 2000, enligt forskarna.

Forskarna varnade i rapporten för att föroreningarna är världens största miljöriskfaktor för sjukdomar till tidig död, såsom hjärt- och kärlsjukdomar, andningsproblem och cancer. De varnade även för att föroreningarna är ett större hot mot människans hälsa än ”krig, terrorism, malaria, hiv, tuberkulos, droger och alkohol”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.