Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Så gick det till när mördarna tog gisslan • Efterlyste Allra-chefens första ord efter domen • Minnesstund tio år efter Utøyamassakern

De morddömda fångarna drog vapen när de skulle få medicin – och tog gisslan.

Efterlyste Alexanders Ernstbergers första ord efter domen i Allra-målet: Tänker inte fly.

Kung Harald på minnesceremoni för terroroffren på Utøya och i Oslo: Tio år sedan Norge blev mörklagt.

Detaljerna om gisslandramat på fängelset

Haned Mahamed Abdullahi, 24, och Isak Dewit, 30, båda morddömda fångar på Hällbyanstalten, skulle få medicin av kriminalvårdare. De drog plötsligt vapen, tog två vårdare som gisslan och krävde en flykthelikopter.

– Normalt ska man vara en i taget. Men så trängde sig den ena killen ut och de båda trängde sig in snabbt, säger Peter Kjellin, kriminalvårdschef vid Hällbyanstalten.

Ernstberger ska överlämna sig till polisen

Alexander Ernstberger, efterlyst och fängelsedömd vd för skandalbolaget Allra, tänker inte fly utan överlämna sig till polisen. Det säger han till Expressen. Han kallar den fällande domen i hovrätten ”ett chockerande beslut” som var helt oväntat för honom.

– Jag är på väg tillbaka till Stockholm och kommer givetvis att infinna mig. För övrigt har ingen från polisen sökt mig, säger han.

Norske kungens starka ord på ceremoni för terroroffren

Norges kung Harald var huvudtalare på en minnesceremoni på torsdagskvällen för offren för terrordåden på Utøya och i Oslo. Sammanlagt mördades 77 människor av terroristen Anders Behring Breivik för tio år sedan. Expressen direktsände ceremonin.

– Det har gått tio år sedan Norge blev mörklagt. Chock, sorg och vrede drabbades oss alla. Sorg över att detta kunde ske här hos oss. Sorg över dödade och ödelagda liv. Vrede gentemot krafterna som stod bakom, sade kungen i Oslo på torsdagskvällen.

SE MER: Minnesceremonin i Oslo – tio år sedan attackerna på Utøya och i Oslo 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.