Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Rysslands regering avgår • FN varnar för ”mycket extremväder” i år • M och KD hotar att fälla Löfven

Rysslands regering avgår med omedelbar verkan, meddelar premiärminister Dmitrij Medvedev på onsdagen.

■■■

FN varnar för ”mycket extremväder” i år och under kommande år, rapporterar AFP.

■■■

Moderaterna och Kristdemokraterna hotar med att rikta ett misstroende mot statsminister Stefan Löfven – för att fälla regeringen.

■■■

Expressen ger dig tre nyheter från dagen att ha koll på.

Ryssland regering avgår

Rysslands regering avgår – efter Putins årliga tal

Rysslands regering meddelar på onsdagen att man avgår med omedelbar verkan. Beskedet kom från premiärministern Dmitrij Medvedev i statlig tv, kort efter Vladimir Putins årliga tal i parlamentet.

Under talet hade Putin gett besked att han vill se stora förändringar av Rysslands grundlag. Bland annat vill han ge parlamentet makt att inte bara godkänna utan även välja vem som ska bli premiärminister, enligt nyhetsbyrån TASS.

Efter regeringens besked utses Dmitrij Medvedev till tillförordnad chef för säkerhetsrådet.

Enligt nyhetsbyrån AFP kommer den tidigare skatteministern Mikhail Mishustin utses till ny premiärminister. Reuters föreslår även Moskvas borgmästare Sergei Sobyanin, finansminister Maxim Oreshkin och energiminister Alexander Novak som möjliga kandidater.

Här är skillnaden på klimat och väder.

FN varnar för ”mycket extremväder” redan i år

FN varnar för ”mycket extremväder” under 2020 och kommande år.

– Tyvärr förväntar vi oss att se mycket extremväder genom 2020 och under kommande decennier, vilket drivs på av rekordnivåer av växthusgaser i atmosfären, säger Petteri Taalas, ordförande för Meteorologiska Världsorganisationen till AFP.

Samtidigt rapporterar NASA och NOAA att 2010-talet varit det varmaste decenniet någonsin. Enligt rapporten har medeltemperaturen legat på 14,7 grader Celsius under 2010-talet. Det är hela 0,8 grader varmare än medeltemperaturen under hela 1900-talet.

– Det här är på riktigt. Det här händer, säger Gavin Schmidt, chef för Nasas Goddardinstitut och professor i klimatologi till AP.

M-ledaren Ulf Kristersson sa att han vill ha extraval under debatten.

Hotet från M och KD – kan fälla Löfven

Under onsdagens partiledardebatt i riksdagen hotade både Moderaterna och Kristdemokraterna med att rikta ett misstroendevotum mot statsminister Stefan Löfven. Det, för att kunna fälla regeringen.

– Han är inte lämplig som statsminister, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor. 

Därmed blir det Vänsterpartiet som avgör regeringens öde. Och V-ledaren Jonas Sjöstedt kräver nu inflytande över regeringens politik för att den ska få sitta kvar.

Annars är även Vänsterpartiet redo att fälla Löfven. 

– Vill regeringen ha en situation där inte allt skakar under fötterna på dem, så får de börja prata med oss och bygga majoriteter, säger Jonas Sjöstedt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.