Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Ryssland skyller på Sverige • Einárs flickvän om sorgen • Tv-profilen Lisa Rennerstedt är död

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Ryssland skyller den eskalerande spänningen i Europa på väst, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax.

■■■

Alexandra Torgrip skriver på Instagram om sorgen efter hennes pojkvän, rapparen Nils ”Einár” Grönberg som mördades i höstas.

■■■

Journalisten och tv-profilen Lisa Rennerstedt har avlidit efter en tids sjukdom, 68 år gammal.

– Slutet var väldigt fridfullt, säger hennes son Tim.

■■■

Nyhetsdagen – tre nyheter i korthet.

Kreml skyller upptrappning på Sverige: ”Det är inte vi”

Att Estland bett om att få fler Nato-soldater till sitt land – och Sveriges aktivitet i Östersjön – talar för att det i själva verket är väst som står för den allt mer allvarliga situationen i Europa. Det säger Rysslands president Vladimir Putins presstalesperson Peskov, enligt Interfax.

– När det gäller Estlands begäran, och så vidare, att placera ytterligare kontingenter på sitt territorium är just det ett bevis på grunden av våra farhågor. Och det är bevis på att vi inte är anledningen till den upptrappade stämningen, säger Dmitrij Peskov.

Ryssland har de senaste månaderna mobiliserat 100 000 soldater längs gränsen med Ukraina och ställt krav på Nato och USA, bland annat om att militäralliansen inte ska expandera. Samtidigt har Ryssland hotat med ”militärtekniska åtgärder”.

Inom loppet av en månad har Ryssland skickat fem landstidningsfartyg till Östersjön. Innan dess, i december, fanns bara ett av de offensiva fartygen på plats. På måndagen uppgav försvaret att flera fartyg var på väg att ämna Östersjön igen.

– Vi har noterat att tre har lämnat Östersjöområdet genom Stora Bält. Tre är kvar i området, säger Michael Claesson, insatschef på Försvarsmakten.

– I och med att det är landstigningsfartyg är det en offensiv komponent. Jag ser inte att det finns en överhängande risk, utan jag förhåller mig till det faktum att när förmågan att landstiga ökar i mitt område, då behöver jag vidta åtgärder.

Einárs flickvän: ”Jag kommer aldrig glömma”

Nils Grönberg var vid 19 års ålder redan en av Sveriges mest populära artister, med miljontals spelningar på Spotify. Den 21 oktober förra året sköts han till döds med flera skott utanför den adress i Hammarby sjöstad dit han nyligen flyttat.

Hans texter handlar till stor del om det kriminella livet, som han även i verkligheten hade starka kopplingar till.

Hans flickvän Alexandra Torgrip, 19, berättar nu i en längre text på Instagram om deras relation. 

De träffades redan som 13-åringar, hos en kompis till henne, berättar hon i texten:

”Den dagen hade jag ingen aning att han skulle bli min bästa vän som jag till slut blev löjligt kär i

Den dagen hade jag ingen aning om att vi skulle tillbringa varje dag och göra allt tillsammans

Den dagen hade jag ingen aning om att vi skulle växa ihop och bli som en

Men framför allt den dagen hade jag ingen aning om att jag en dag skulle förlora honom.”

Tv-profilen Lisa Rennerstedt är död

Journalisten och tv-profilen Lisa Rennerstedt har avlidit efter en tids sjukdom, 68 år gammal. Hon sörjs av sina barn Alva och Tim, sin syster Kristina och många vänner.

Lisa Rennerstedt är känd från tv-program som TV4:s ”TV Stockholm”, ”Glädjehuset” i SVT och ”Lisa och en stor stark” i TV3. Hon har också haft biroller som reporter i dramaserien ”Tre kronor” och thrillern ”Täcknamn Coq Rouge”.

Hennes anhöriga minns henne som en person med stor livskraft som alltid var en obrottsligt lojal vän.

– Hon var den bästa mamma till mig och min syster någon kan ha haft – en otroligt inspirerande och fartfylld människa, full av liv och galenskap, säger sonen Tim.

I början av 80-talet fick hon jobb som researcher på SVT:s samhällsmagasin ”Studio-S”. Finansmannen Robert Weil medverkade i programmet som representant för den nya erans kapitalister. De har sedan dess varit nära vänner.

– Hon var så jädra stark och tydlig. Att Göran tog in henne var för att han hade det ögat: Hon var en person som kunde få människor att sänka garden, säger Robert Weil.

Artisten Kayo Shekoni, 57, stod också Lisa Rennerstedt nära. De lärde känna varandra 1992. Lisa Rennerstedt hade då varit med och grundat ZTV, den första svenska tv-kanalen med ungdomar och unga vuxna som målgrupp, och nu fick hon in Kayo som DJ på kanalen.

– Hon kände ju tv-branschen på alla sina tio fingrar, och hennes kontaktnät, som jag har fått ta del av, har berikat mitt yrkesliv enormt. Det är en stor del av mig som försvinner med Lisa.

För en tid sedan drabbades Lisa Rennerstedt av cancer.

– Hon var fruktansvärt stark genom hela sjukdomsperioden, och alltid fokuserad på att leva. Slutet var väldigt fridfullt, säger Tim.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.