Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Ryska politikerns krav på Putin: ”Stoppa kriget” • Heards och Depps rättegång avslutad – då kan domen komma • Svenska politiker utpekade som terrorister av Turkiet

En rysk politiker kräver att presidenten Vladimir Putin stoppar kriget i Ukraina.

■■■

Den uppmärksammade rättegången mellan Jonny Depp och Amber Heard har avslutats.

■■■

Svenska politiker pekas ut som terrorister av Turkiet.

■■■

Här är tre nyheter i korthet från dagen.

Ryska politikerns krav på Putin: ”Stoppa kriget”

Mitt under sammantträdet i det regionala parlamentet i Primorskij kraj i östra Ryssland ställde en ledamot från Kommunistpartiet till en rejäl scen. Han uppmanade till ett slut på kriget i Ukraina.

– Om vårt land inte avslutar den militära operationen så kommer landets föräldralösa barn bli ännu fler, sa Leonid Vasjukevitj, enligt Meduza.

Vasjukevitj och ytterligare en ledamot som stod bakom uttalandet fråntogs genast rösträtt i en omröstning vid mötet. Han blev också uppmanad till att lämna salen.

Nu hotar Kommunistpartiet med ”de strängaste åtgärderna”.

Amber Heard och Johnny Depp gör upp i rätten

Efter en dryg månad har rättegången mellan Amber Heard och Johnny Depp nått sitt slut. På fredagen skedde slutpläderingen i det omtalade rättsfallet.

Johnny Depps advokat Camille Vasquez menade bland annat att Amber Heard ”ljugit gång på gång” och att hon ”fortsätter hitta på saker nu”.

– Ni har sett hennes framträdande i båset. Tiden har kommit för de lögnerna att få ett stopp, sa hon.

Heards advokat Ben Rottenborn manade å andra sidan juryn till att hålla Depp ansvarig.

– Ge Amber Heard sitt liv tillbaka, ge Amber Heard sin röst tillbaka, sa Rottenborn.

Nu ska juryn överlägga och ett resultat kan presenteras inom ett par timmar. Men det kan också dröja flera dagar till dess att domen faller.

Svenska politiker utpekade som terrorister

Den turkiska tidningen Turkiye Gazetesi har pekat ut fem svenska politiker med kurdisk bakgrund som terrorister, rapporterar Sveriges Radio Ekot. 

De kvinnliga politikerna anklagas för att ha kopplingar till den terrorstämplade organisationen PKK. Tidningen påstår att kvinnorna har stridit för PKK och att de får order från organisationen samtidigt som de sitter i Sveriges riksdag.

Uppgifterna har även spridits i flera andra turkiska medier.

Utrikesminister Ann Linde (S) fördömer påståendena.

”Det är allvarliga anklagelser som saknar grund. Våldet, terrorismen och extremismen har ingen plats i vårt demokratiska samhälle”, skriver hon på Twitter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.