Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Ryska elitförband tvingas till reträtt i Ukraina • Lägsta elpriset på två månader • Tre ”springpojkar” häktade efter mordvågen i Södertälje

Bland de ryska enheter som nu tvingas till reträtt i södra och östra Ukraina hittas några av Putins mest framstående elitförband.

■■■

På onsdag rasar elpriset i hela landet. I Sydsverige är det den lägsta nivån sedan 6 augusti, enligt prissättningen på elprisbörsen Nordpool.

■■■

På tisdagen häktades fyra personer misstänkta för helgens första mord i Södertälje. Kvartetten – tre 18-åringar och en 16-åring – ses av polisen som ”springpojkar” i Ronna-grupperingen.

■■■

Expressen ger dig tre nyheter i korthet. 

Ryska elitförband tvingas till reträtt

Flera internationella medier har under tisdagen rapporterat om hur Ukrainska styrkor fortsätter att bryta igenom ryska försvarslinjer i Chersonregionen i södra Ukraina.

Samtidigt fortsätter ukrainska styrkor sin framryckning öster om staden Lyman i Donetsk-regionen, som nyligen återerövrats av Ukraina.

Bland de ryska enheter som nu tvingats till reträtt i dessa områden hittas två av Rysslands mest framstående elitförband, skriver tankesmedjan vidare.

Det handlar om Rysslands 76:e luftburna brigad ur luftanfallsstyrkorna VDV, en mekaniserad pansarbrigad, som främst är aktiv i Chersonregionen. Samt landets 144:e motoriserade infanteridivision.

Dessa rapporter överensstämmer med tidigare bedömningar från tankesmedjan om att de flesta av landets elitstyrkor blir allt mer nedbrutna ju längre kriget pågår.

Lägsta elpriset på två månader

Rejält blåsigt väder i framför allt södra Sverige och Danmark är på ingång. Det brukar betyda elprisfall, det gör det nu också. Även lägre gaspris på kontinenten bidrar möjligen något.

På onsdagen kommer elen att kosta 32 öre per kilowattimme i alla fyra svenska elprisområden. I norr är det inget särskilt uppseendeväckande, men i elområde 4, södra Götaland, är det ovanligt lågt numera. Senast priset låg lägre var 6 augusti då elen kostade 5,5 öre per kWh.

Efter Södertäljemorden: Tre ”springpojkar” häktas

Skottlossningarna har avlöst varandra i Södertälje den senaste tiden. Inom loppet av en vecka skedde fyra skjutningar i staden – varav två hade dödlig utgång.

Enligt uppgifter kopplar polisen den pågående våldsspiralen till en konflikt mellan två rivaliserande falanger av Södertäljenätverket – bestående av unga nätverkskriminella från stadsdelarna Ronna och Saltskog.

Efter våldsspiralen har polisen gjort framsteg i utredningen i ett av fallen. Tre personer häktades på tisdagen, misstänkta för fredagens mord på 19-åringen. Ytterligare en person begärdes häktad men försattes på fri fot av tingsrätten.

De häktade är två 18-åringar och en 16-åring. Polisen ser två av dem som ”springpojkar” i Ronnafalangen, enligt uppgifter.

Svenska politikern klipper av sig håret – för Iran

”Tills Irans kvinnor är fria kommer vi stå vid er sida.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.