Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Regeringen vill stänga Bromma flygplats • Uppsala larmar om smittoläget • Massgripanden av Navalnyjs anhängare i Ryssland

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Regeringen tillsätter en snabbutredning för att avveckla Bromma flygplats ”så snabbt som möjligt”. Förslaget möttes direkt av kritik från oppositionen.

■■■

Region Uppsala slår larm om det värsta läget hittills under pandemin.

■■■

Hundratals personer har gripits i Ryssland i samband med landsomfattande demonstrationer till stöd för den fängslade oppositionsledaren Alksej Navalnyj.

Kritik mot förslaget att stänga Bromma flygplats: ”Katastrof” 

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) och klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) föreslår en stängning av Bromma flygplats. I stället vill de säkerställa ”nödvändig kapacitet” på Arlanda, och styra om trafiken dit.

– Det är tveksamt om volymerna på inrikestrafiken kommer bli detsamma som tidigare, säger miljöminister Per Bolund med hänvisning till pandemin.

– En ökad miljömedvetenhet kommer sannolikt påverka flygresandet framöver, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

SD-ledaren Jimmie Åkesson kallar förslaget för ”ett allvarligt hot mot tillväxt och konkurrenskraft”, och ett ”MP-slag mot landsbygden”.

Maria Stockhaus, trafikpolitisk talesperson för M, går ännu längre och kallar förslaget för en ”katastrof”.

– Beslutet är ett dråpslag mot svenskt flyg och inrikesflyget i Sverige. En katastrof för Sverige. Flyget är en bransch som har svåra problem under pandemin. Nu rycker man undan mattan för flygets möjlighet till återhämtning, säger hon.

Nu tillsätter regeringen en snabbutredning som i augusti ska komma med sina förslag om när flygplatsen kan stängas.

Larmet från Uppsala: har nått taket

Just nu ligger Sverige över den andra vågens topp när det gäller coronapatienter på iva-avdelningarna, enligt Socialstyrelsen.

– Där pekar grafen rakt uppåt. Och vad vi tror nu är att det kommer fortsätta peka uppåt under april månad, säger generaldirektören Olivia Wigzell.

Samtidigt larmar akut drabbade Region Uppsala om det värsta läget hittills under pandemin. 160 patienter vårdas på sjukhusen i regionen, och 30 på intensiven.

– Det är det värsta läget hittills under pandemin. För att så många patienter behöver vård, både på vårdavdelning och inom intensivvården, säger regionens hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler.

Efter ett extrainsatt möte med regionerna har Uppsala fått klartecken att skicka patienter vidare till andra regioner inför helgen.

Region Uppsala har nått taket för sin kapacitet inom intensivvården, även om hälso- och sjukvårdsdirektör Mikael Köhler säger att det är svårt att säga exakt när det inte går att vårda fler.

– Hamnar vi på ett plus med 5–6 patienter på intensivvården, då har vi passerat den nivån. För att kunna klara den närmsta tiden, framför allt helgen, så aktiverade vi det här.

Demonstrationer för Navalnyj – hundratals gripna

Landsomfattande demonstrationer för den fängslade oppositionsledaren Alksej Navalnyj har hållits i Ryssland. Samtidigt har flera hundra demonstranter gripits – bland dem personer i Navalnyjs närmaste krets.

Demonstranterna uttrycker sitt stöd för den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj, som de menar inte fått rätt vård i fängelset.

I Moskva samlades demonstranter på kvällen. Vid 18-tiden svensk tid drog det i gång riktigt.

Den ryska staten hade redan frihetsberövat ett par av Navalnyjs närmsta allierade där under dagen. Dels hans presstalesperson, Kira Jarmysj, som greps utanför sitt hem, samt Lubov Subol, jurist för hans organisation.

Och på kvällen greps flera hundra. Reuters rapporterar att polisen genomfört razzior och massgripanden – närmare 300 personer uppges ha frihetsberövats.

– Det här syftar till att avskräcka fler från att ansluta sig till demonstrationerna, säger Maria Georgieva, Expressens utsända på plats.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.