Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Regeringen: Coronaviruset klassas som samhällsfarligt • Sanningen om bilden som pekade ut Christer Pettersson • Krisen på UD – efter Kinamötet

Se senaste nyheterna med Expressen TV

Regeringen har beslutat att coronaviruset ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom. 

■■■

Palmegruppens tidigare chef berättar om hur det gick till när Lisbet Palme pekade ut Christer Pettersson som Olof Palmes mördare.

■■■

Ett helt dygn gick innan utrikesminister Margot Wallström larmades om Kinaambassadören Anna Lindstedts skandalmöte, visar Expressens granskning.

■■■

Expressen ger dig tre nyheter från dagen att ha koll på.

Socialminister Lena Hallengren (S) berättar om regeringens beslut.

Regeringen: Coronaviruset är en samhällsfarlig sjukdom

Regeringen har beslutat om att coronaviruset ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom. Det innebär att smittskyddsläkare med tvång kan isolera och vårda patienter som bekräftats lida av viruset.

Socialminister Lena Hallengren (S) betonar att beslutet inte tagits på grund av någon förändring i situationen. I stället handlar det om att Folkhälsomyndigheten skickat in en begäran i frågan.

– Men om situationen skulle förändras så är ju regeringen väldigt angelägen om att ha en god beredskap. Och Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att om vi gör det här så har vi tillgång till alla de verktyg som behövs för att kunna hantera ett eventuellt utbrott, säger Lena Hallengren

Den tidigare statsministern Olof Palmes hustru pekade ut Christer Pettersson som mördaren.

Sanningen om bilden som friade Christer Pettersson

I juli 1989 dömdes Christer Pettersson för mordet på den tidigare statsministern Olof Palme. Beslutet kom efter att Palmes hustru, Lisbet Palme, sett den klassiska bilden på vittneskonfrontationen med Christer Pettersson, varpå hon pekade ut honom som makens mördare.

Nu berättar Palmegruppens tidigare chef, Hans Ölvebro, om kaoset bakom konfrontationen – som senare fick hård kritik.

– Det finns flera saker som man skulle kunnat ha gjort bättre, säger han i programmet Radiofredag.se.

Senare friades också Pettersson, bland annat eftersom bevisningen mot honom ansågs vara för svag.

Kinaambassadören Anna Lindstedt utreds för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt.Foto: JONAS LINDKVIST/DN/TT / DN TT NYHETSBYRÅN

Krisen efter haveriet – kaos och felbeslut på UD

Det var den 24 och 25 januari i fjol som Kinaambassadören Anna Lindstedt möttes med kinesiska affärsmän och den fängslade svensk-kinesiska förläggaren Gui Minhais dotter, Angela Gui, på hotell Sheraton i Stockholm.

När utrikesdepartementet fick kännedom om mötet utbröt kaos – och alla beskrivs ha varit tagna på sängen.

Nu kan Expressen avslöja att utrikesminister Margot Wallström (S) inte fick höra om mötet förrän ett dygn senare.

Senare arrangerades också ett hemligt möte med Angela Gui och Anna Lindstedt på UD:s högkvarter i Stockholm. Gui och Lindstedt hölls då åtskilda i separata rum.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.