Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: R-talet tillbaka över 1 • Harry Potter-stjärnan Helen McCrory död • Misstänkt mördare i Linköping häktad

R-talet, som mäter hur många personer en smittad person för sjukdomen vidare till, är åter över 1 i Folkhälsomyndighetens prognos.

■■■

Skådespelerskan Helen McCrory, känd från Harry Potter och Peaky Blinders, har dött, 52 år gammal. 

■■■

En man i 40-årsåldern har häktats, misstänkt för att ha mördat en kvinna som är mamma till nio av hans barn. 

R-talet tillbaka över 1 – smittspridningen riskerar att bli värre

Under sex dagar i påskas noterade Folkhälsomyndigheten ett reproduktionstal, r-tal, under 1 för riket. R-talet är ett mått på hur många personer en smittad person för sjukdomen vidare till. Under 1 – då minskar smittan. Över 1 – då ökar smittan. Och i Folkhälsomyndighetens nya rapport hamnar r-talet åter över 1.

– Det är väldigt olyckligt att R-talet tycks ligga strax över 1, eftersom vi redan har en tuff belastning på vården, säger Tom Britton professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet.

Harry Potter-skådespelaren Helen McCrory död

Skådespelerskan Helen McCrory har dött, 52 år gammal. McCrory spelade bland annat Narcissa Malfoy i Harry Potter-filmerna, samt Polly Gray i Peaky Blinders. Helen McCrory var gift med skådespelaren Damian Lewis, som bekräftar dödsfallet i ett uttalande. Paret var gifta i över 14 år och har två barn tillsammans. 

”Det gör ont i mig att berätta, efter en heroisk kamp mot cancer har den stora och vackra kvinnan som är Helen McCory dött lugnt i hemmet, omringad av kärlek från vänner och familj.”, skriver Lewis på sociala medier.

Misstänkta kvinnomördaren i Linköping häktad på sannolika skäl

En man i 40-årsåldern har häktats, misstänkt för att ha mördat en kvinna som är mamma till nio av hans barn. 

– Det var en lugn förhandling, säger vice chefsåklagare Malin Axelsson.

Under förhandlingen medgav mannen vissa omständigheter men förnekar brott, rapporterar Corren. Dådet skedde inför öppen ridå i gångtunneln under Linköpings centralstation. Mannen utdelade ett flertal knivhugg mot olika delar av kvinnans kropp innan hon föll ihop död i tunneln, enligt uppgifter till Expressen. 

Kvinnan var i 45-årsåldern och tidigare sambo med den misstänkte mördaren som hon hade nio barn med.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.