Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Prins Andrews nya drag – kräver rättegång • Då kan restriktionerna slopas • USA: Då kan Putin invadera Ukraina

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Prins Andrew anklagas för att ha våldtagit då 17-åriga Virginia Giuffre vid tre tillfällen.

Tidigare har han försökt nå förlikning – nu kräver han i stället rättegång.

■■■

Smittspridningen är större än någonsin tidigare i Sverige. Samtidigt bedöms kulmen nås under de närmaste veckorna, och med start den 9 februari kan restriktionerna slopas.

■■■

USA har flera uppgifter om att Ryssland kommer att gå till militär attack mot Ukraina från nu till mitten av februari.

■■■

Här är tre av dagens största nyheter.

Prins Andrews drag – kräver rättegång

I dag 38-åriga Virginia Giuffre anklagar brittiske prins Andrew för att ha våldtagit henne vid tre tillfällen när hon var 17. 

Övergreppen ska ha inträffat i societetskvinnan Ghislaine Maxwells bostad i London, när prins Andrew rörde sig i kretsen kring den nu avlidne miljonären och sexbrottslingen Jeffrey Epstein.

Maxwell dömdes nyligen för sin delaktighet i att rekrytera flickor som Epstein – hennes ex och nära vän – utnyttjade sexuellt.

Prinsen har gått till motangrepp och anklagat Virginia Giuffre för lögn, alternativt för att lida av falska minnen. 

Han har sedan tidigare försökt få fallet, som drivs privat av Virginia Giuffre, nedlagt. Enligt uppgifter i brittiska medier har han försökt nå en förlikning med henne. Belopp som diskuterats har legat på kring 120 miljoner kronor.

Nu ser det inte ut att bli någon förlikning. I nya rättsdokument som brittiska medier tagit del av går prinsen till nytt angrepp mot Virginia Giuffre, och fortsätter neka till anklagelserna om sexuella övergrepp, rapporterar Sky News.

Det står bland annat att prinsen ”härmed kräver en rättegång om alla punkter som tas fram i anklagelserna”.

Restriktionerna kan slopas om 14 dagar

Smittspridningen i Sverige är just nu högre än någonsin. Men Folkhälsomyndighetens bedömning är att kulmen nås inom de närmaste veckorna. Därför ska de restriktioner som infördes i december successivt kunna avvecklas med start om 14 dagar.

Det framgick på en pressträff med socialminister Lena Hallengren (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell på onsdagen.

– Helheten blir följande: Restriktionerna behöver vara kvar de närmaste fjorton dagarna, men om läget stabiliseras och om kulmen är nådd, och om vaccinationerna flyter på, då kan merparten av restriktionerna avvecklas den 9 februari, sade Hallengren.

USA: Då kan Putin invadera Ukraina

Både USA och Ukraina har tidigare fått uppgifter om att Ryssland planerar en operation under falsk flagg, i syfte att kunna rättfärdiga en attack mot landet.

Tidigare information gjorde gällande att Ryssland skulle agera under början av februari. Enligt USA:s vice utrikesminister, Wendy Sherman, har tidsramen nu förflyttats.

– Jag har ingen aning om han har tagit det slutgiltiga beslutet, men vi ser verkligen alla indikationer på att han kommer att använda militär kraft någon gång, möjligtvis mellan nu och mitten av februari, säger hon enligt AFP.

Wendy Sherman menar samtidigt att planerna kan påverkas av vinter-OS i Peking.

– Vi vet alla att öppningsceremonin för OS i Peking börjar 4 februari, och att Putin planerar att vara där, säger hon.

Sherman reste till Moskva tidigare under månaden för att varna Ryssland för de konsekvenser som kan vänta om landet går in i Ukraina. Det handlar bland annat om tuffa sanktioner.

Senast på tisdagen varnade också den amerikanska presidenten Joe Biden för att Putin kan mötas av personliga sanktioner vid en invasion.

– Det skulle vara den största invasionen sedan andra världskriget. Det skulle förändra världen, sa han till ett samlat pressuppbåd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.