Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Ola Bini inför rättegången: ”Inställd på att de kommer döma mig” • Pappans liv före attacken mot barnen och kvinnan i Lycksele • 37 000 bilar kan få körförbud efter IT-haveri

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

– Jag känner mig nervös. Jag är inställd på att de kommer döma mig trots att jag är oskyldig, säger programmeraren Ola Bini, 39, till Expressen inför rättegången där han anklagas för att ha hackat ett telekombolag i Ecuador. 

■■■

Mannen i 50-årsåldern levde av allt att döma ett vanligt liv i den lilla byn i Lycksele kommun. Nu sitter han anhållen misstänkt för att ha försökt mörda två små barn och en äldre kvinna som han har en nära relation till.

■■■

Efter ett IT-haveri på Transportstyrelsen riskerar 37 000 fordon körförbud. 

Fakturor för fordonsskatt har inte skickats ut som de ska. 

■■■

Expressen ger dig tre nyheter i korthet. 

Ola Bini om farhågorna inför rättegången

För två och ett halvt år sedan greps Ola Bini på flygplatsen i Ecuadors huvudstad Quito, anklagad för att ha hackat det statliga telekombolaget CNT. 

Sedan dess har han suttit fängslad, blivit svartmålad av den ecuadorianska regeringen och lever nu mer livvaktsskydd. På torsdag startar rättegången. 

– Trots att jag är oskyldig, trots att jag inte har gjort något, är det här ett politiskt fall och vi förväntar oss att vi kommer bli tvungna att överklaga för att få rättvisa. Det är mentalt tungt, säger Ola Bini i en intervju där han berättar om tiden i fängelset, relationen till Julian Assange och hur han förföljs av säkerhetstjänsten på gatorna. 

LÄS MER: 

Nu börjar rättegången mot Ola Bini i Ecuador

Mannens vanliga liv i byn – innan attackerna

Mannen, i 50-årsåldern, har beskrivit jakt och natur som stora intressen, men under de senaste åren har han också kämpat med psykisk ohälsa. 

Han tycks ändå ha levt ett relativt vanligt liv i den lilla byn i Lycksele. 

Under måndagen misstänks han ha försökt mörda en äldre kvinna som han har en relation till och två barn, som enligt TV4-nyheterna är han egna. 

Själv har han erkänt att han skadat dem, men har inte medgett någon specifik rubricering, enligt hans försvarare Kristian Shumkov.

LÄS MER: 

Pappans liv före attacken mot barnen och kvinnan 

37 000 bilar riskerar körförbud efter haveriet 

En systemuppdatering som gick snett kan ha orsakat att omkring 37 000 fakturor för fordonskatt inte har skickat till berörda ägare. 

Missar ägaren att betala in skatten i tid riskerar bilen att få körningsförbud. 

– Det kan finnas körningsförbud på fordon på grund av det här. Vi har informerat polis och andra berörda parter, säger Mats Einarsson, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen, till Göteborgs-Posten. 

LÄS MER: 

37 000 bilar riskerar få körförbud efter IT-haveri

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.