NYHETSDAGEN: Nytt oväder drar in efter vattenkaoset • Sveriges svar på OS-stjärnans hälsning • Nya virusvarianten lambda hittad i Sverige

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Mer regn drar in efter flera dagars skyfall och översvämningar.

Australien utnämner svenskarna till favoriter: ”Det kan de väl få säga.”

Tre fall av varianten lambda i Sverige – smittsam, men ”vaga kunskaper”

SMHI varnar för nytt oväder

Efter flera dagars skyfall och översvämningar drar mer regn in över landet. SMHI varnar för stora vattenmängder i Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Västkusten har varit hårt drabbat de senaste dagarna samtidigt som det varit kraftiga åskväder runt Umeå.

– Vi får räkna med kraftiga skurar. Det är ingen värme i sikte. Den som vill ha sol får vänta länge, säger Maria Augutis, meteorolog på vädertjänsten Storm.

Australiska stjärnan utnämner Sverige till favorit – svenska svaret

Sverige möter Australien i OS-semifinalen i fotboll på måndag. Där är svenskarna favoriter, enligt den australiska anfallsstjärnan Sam Kerr som kallar Sverige ”det mest formstarka laget”.

– Vi australier älskar att vara underdogs så vi ger gärna favoritskapet till svenskarna om de vill ha det, säger hon.

– Det kan de väl få säga. Det var ju vi som vann senast, svarar Hedvig Lindahl.

Varianten lambda hittad: ”Vaga kunskaper”

Tre fall av virusvariantgen lambda har hittats i Sverige. Den är listad som ”variant av intresse” av Europeiska smittskyddsmyndigheten. Lambda upptäcktes i Peru i december förra året och har fått spridning i 28 länder.

– Kunskaperna är väldigt väldigt vaga. Vi vet att den är smittsam, men inte om den är mer smittsam än delta, säger Ali Mirazami, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.

Bara Nyheter 30 juli: 28-årig maskiningenjör blir arabvärldens första kvinnliga astronaut • Rockor och hajar utsläppta i svenskt vatten • Max Martin utsedd till millenniets främsta producent • Italienskt tillskott till Unescos världsarvslista • Fiskrester kan bli ny mat • Grönland slutar leta olja.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.