Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Nytt oväder drar in efter vattenkaoset • Sveriges svar på OS-stjärnans hälsning • Nya virusvarianten lambda hittad i Sverige

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Mer regn drar in efter flera dagars skyfall och översvämningar.

Australien utnämner svenskarna till favoriter: ”Det kan de väl få säga.”

Tre fall av varianten lambda i Sverige – smittsam, men ”vaga kunskaper”

SMHI varnar för nytt oväder

Efter flera dagars skyfall och översvämningar drar mer regn in över landet. SMHI varnar för stora vattenmängder i Västerbotten, Västernorrland och Jämtland. Västkusten har varit hårt drabbat de senaste dagarna samtidigt som det varit kraftiga åskväder runt Umeå.

– Vi får räkna med kraftiga skurar. Det är ingen värme i sikte. Den som vill ha sol får vänta länge, säger Maria Augutis, meteorolog på vädertjänsten Storm.

Australiska stjärnan utnämner Sverige till favorit – svenska svaret

Sverige möter Australien i OS-semifinalen i fotboll på måndag. Där är svenskarna favoriter, enligt den australiska anfallsstjärnan Sam Kerr som kallar Sverige ”det mest formstarka laget”.

– Vi australier älskar att vara underdogs så vi ger gärna favoritskapet till svenskarna om de vill ha det, säger hon.

– Det kan de väl få säga. Det var ju vi som vann senast, svarar Hedvig Lindahl.

Varianten lambda hittad: ”Vaga kunskaper”

Tre fall av virusvariantgen lambda har hittats i Sverige. Den är listad som ”variant av intresse” av Europeiska smittskyddsmyndigheten. Lambda upptäcktes i Peru i december förra året och har fått spridning i 28 länder.

– Kunskaperna är väldigt väldigt vaga. Vi vet att den är smittsam, men inte om den är mer smittsam än delta, säger Ali Mirazami, professor i klinisk virologi vid Karolinska institutet.

Bara Nyheter 30 juli: 28-årig maskiningenjör blir arabvärldens första kvinnliga astronaut • Rockor och hajar utsläppta i svenskt vatten • Max Martin utsedd till millenniets främsta producent • Italienskt tillskott till Unescos världsarvslista • Fiskrester kan bli ny mat • Grönland slutar leta olja.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.