NYHETSDAGEN: Nya mutationen Omnicron klassas som ”orosvariant” • Pär Lernströms tårar under hyllningen i ”Idol” • Här är Sveriges lottning i playoff till VM

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Världshälsoorganisationen WHO har döpt den nya fruktade virusmutationen till ”omicron” och kallar det för en ”orosvariant” – och EU flaggar för att införa inreseförbud från länder i södra Afrika. 

■■■

På fredagen bröt programledaren Pär Lernström ihop i tårar när han hyllades för sin insats med känslosam sång från ”Idol”-vinnarna.

■■■

Sverige möter Tjeckien i playoff-semifinalen till VM 2022.

Om Blågult vinner matchen väntar Ryssland eller Polen i en final på bortaplan.

■■■ 

Expressen ger dig tre nyheter i korthet. 

Medicinsk expertis rädda för mutationen omicron

Samtliga medlemsländer inom EU kommit överens om att det är nödvändigt att tillfälligt stoppa resande till och från södra Afrika på grund av den nya coronamutationen, rapporterar The Guardian.  

Världshälsoorganisationen WHO har döpt varianten till ”Omicron” och kallar det för en ”orosvariant”. 

– När det väl har börjat röra sig mellan länder går det nog inte att få stopp på den, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. 

”Supermuterad” variant av covid-19 upptäckt i Sydafrika.

Pär Lernströms tårar under känslosamma hyllningen

Under fredagens tema kärlekshyllade deltagarna sina nära och kära med sånger. Men det var inte bara fokus på de tävlande, även Pär Lernström uppvaktades under den känslosamma kvällen. 

I år gör den erfarne programledaren sin tionde säsong av TV4:s långkörare och överraskades med fina ord och sång från gamla bekanta från programmet – vilket rörde honom till tårar. 

Per Lernström överraskades med fina ord och sång från gamla bekanta från programmet.

Lottningen klar – Sverige möter Tjeckien i playoff-semifinalen

Efter lottningen står det klart att Sverige kommer ställas mot Tjeckien på Friends arena i semifinalen i mars.

– Jag hade inte graderat de sex nationerna innan. Det kan vara lika tufft vilket som, säger förbundskapten Janne Andersson. 

Om Sverige vinner mot Tjeckien möter man Ryssland eller Polen i finalen. Där drog Blågult en nitlott och får spela finalen på bortaplan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.