Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Nya massiva attacker mot Ukraina • Kylans grepp om Sverige • Två döda efter svår krock

Massiva robotattacker riktades mot Ukraina på eftermiddagen.

■■■

Kyla och snöfall väntas i flera delar av landet.

■■■

Två män dog i en svår trafikolycka mellan två lastbilar och en personbil i Staffanstorp.

■■■

Här är tre nyheter från måndagen.

Explosioner i flera Ukrainska städer efter stor robotattack

Under måndagseftermiddagen ljöd flyglarm i hela Ukraina. Enligt Jurij Ihnat, talesperson för ukrainska flygvapnet, rör det sig om nya ryska robotattacker, rapporterar Reuters. The Guardian skriver att det kan vara uppemot 104 robotar från 13 olika flygplan som skickats i väg. 

Explosioner rapporterades från bland annat runt staden Donetsk, skriver Kyiv Independent på Twitter. Det har inkommit rapporter om att robotar slagit ner på sex platser i landet; fyra i Charkiv-regionen, en i staden Dnipro och en i Poltava-regionen. På sociala medier kommer vittnesmål från explosioner i staden Odessa och stadshuset i Zaporizjzja bekräftar att robotar ha slagit ner i staden.

Minst två personer uppges ha dödats i Zaporizjzja efter att de ryska robotarna slagit ner och förstört flera hus. 

Kylans järngrepp – så länge håller det i sig

Kylan håller i sig på flera håll i landet – ända fram till lucia den 13 december.

– Det ser ut som att den kalla luften som vi har över oss kommer att ligga kvar veckan ut, över helgen och även en bit in i nästa vecka, säger Josefine Bergstedt, meteorolog på Storm.

Förutom att kylan biter sig fast, väntar snöfall runtom i landet.

– Det fortsätter komma nederbörd även i nästa vecka och då i form av snö eftersom det är riktigt kallt, säger Josefine Bergstedt.

I de södra delarna av landet kan det bli temperaturer som går ned mot minus fem grader, även dagtid. I norr förväntas tvåsiffriga minusgrader.

LÄS MER: Kylans järngrepp – så länge håller det i sig

Två döda i krock med lastbilar i Staffanstorp

En lastbil körde i motsatt färdriktning och kolliderade med en annan lastbil i Staffanstorp i Skåne.

Nu har två personer dött, en man i 50-årsåldern och en man i 65-årsåldern. Ytterligare två män vårdas på sjukhus för allvarliga skador.

– Samtliga fyra män har suttit i lastbilen som har kommit över i fel färdriktning, säger Jimmy Modin, presstalesperson på polisen i region Syd.

En utredning av olycksförloppet har påbörjats. Anmälan är inledningsvis rubricerad som grov vårdslöshet i trafik, vållande till annans död samt vållande till kroppsskada.

Men hittills finns ingen misstänkt.

– Utredningen får visa om de inblandade kan misstänkas för något brott, säger Jimmy Modin.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.