Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Mutationen sprids snabbt – England stoppar öppnandet • Carola Andersson mördade mammans ex • Politiska kraven om övervakare: ”Rensa bort”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV

England skjuter upp öppningen av landet i fyra veckor. Anledningen är oron för den ökade smittspridningen av den så kallade deltavarianten av coronaviruset.

■■■

På nyårsafton förra året högg Carola Andersson, 47, ihjäl sin mammas expojkvän med en kökskniv. Nu dömer tingsrätten henne till livstids fängelse.

■■■

Flera politiska röster kräver en ändring i systemet med lekmannaövervakare inom frivården, efter Expressens och Acta Publicas granskning som upptäckt flera fall där en övervakare begår brott tillsammans med personen de ska övervaka.

England stoppar öppningen

England kommer inte att lätta på coronarestriktionerna som planerat den 21 juni. I stället kommer landet att vänta ytterligare fyra veckor.

På en pressträff på måndagen meddelade premiärminister Boris Johnson att deltavarianten av coronaviruset, tidigare kallad den indiska varianten, sprider sig mycket snabbt i England och att han därför vill vänta med lättnaderna så att fler hinner få sin andra dos vaccin, eftersom preliminär forskning visat att en dos endast ger mycket litet skydd mot varianten.

– Som det ser ut just nu, baserat på de uppgifter jag har just nu, är jag övertygad om att vi inte kommer att behöva mer än fyra veckor och vi kommer inte att behöva gå över 19 juli, säger Boris Johnson på pressträffen.

Deltavarianten står för omkring 91 procent av alla nyupptäckta fall i Storbritannien.

Enligt Boris Johnson överväger myndigheterna att dela ut en tredje påfyllnadsdos med vaccin till hösten.


Livstids fängelse för mordet på mammans expojkvän

På nyårsafton förra året mördades en 71-årig man i Sollefteå kommun. Tingsrätten har nu dömt Carola Andersson, 47, till livstids fängelse för mordet.

Enligt domen ska hon ha lurat sig in hos mannen, som var hennes mammas expojkvän, och sedan dödat honom med tio knivhugg.

– Jag drömmer mardrömmar om honom i stort sett varje natt. Det är, ja, hade jag liksom kunnat hoppa tillbaks då hade jag gjort det. Så är det, det finns inga bra ursäkter, säger hon i polisförhör.

Domstolen konstaterar att omständigheterna är försvårande, eftersom våldet varit kraftigt och mannen dödats i sin egen bostad.


Massiva kritiken efter avslöjandet: ”Rötäggen”

Expressen har tillsammans med researchföretaget Acta Publica avslöjat flera fall där övervakare begår sex- och våldsbrott tillsammans sin klient.

Uppgifter som justitieminister Morgan Johansson, S, nu reagerar kraftigt på.

”De uppgifter som framkommit är stötande, och jag förväntar mig att Kriminalvården vidtar de åtgärder som krävs för att förhindra att olämpliga personer utnämns till biträdande övervakare.”

Flera riksdagspartier kräver att systemet, med lekmannaövervakare inom frivården, ses över.

– Man måste skärpa till systemet ordentligt. Börja med att inventera alla övervakare och rensa bort rötäggen, säger M:s rättspolitiska talesperson Johan Forssell.

Liberalerna begär att Kriminalvårdens generaldirektör kallas till justitieutskottet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.