Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Många döda i Israel och Palestina • Kristersson ikapp Löfven i Expressen/Sifo • Tre miljoner svenskar har fått första dosen

Här är tisdagens största nyheter i Expressen TV

Över 30 palestinier och tre israeler uppges ha dött på tisdagen i attacker från olika sidor i den eskalerande konflikten mellan Israel och palestinska grupper.

■■■

M-ledaren Ulf Kristersson stärker sitt förtroende bland väljarna och är nu ikapp statsminister Stefan Löfven, enligt Expressen/Sifos nya mätning.

■■■

Över tre miljoner svenskar har nu fått första dosen coronavaccin, men smittspridningen är fortsatt hög.

Flera döda i Israel och Palestina

Strax före klockan 21 lokal tid på tisdagen hördes raketlarmen i Tel Aviv, som följdes av höga smällar, när Hamas skickade över 100 raketer mot den israeliska staden.

De flesta sköts ner av det israeliska luftvärnet, men flera tog sig förbi försvaret och slog ner på israelisk mark.

Enligt egna uppgifter har Hamas militärgren skickat 130 raketer mot Tel Aviv. Sammanlagt 400 raketer har skickats mot Israel sedan måndag kväll, enligt BBC.

I Israel har tre dödsoffer – och ett dussintal skadade – rapporterats efter raketbeskjutning från Hamas.

Ett 30-tal personer rapporteras ha dött hittills i israeliska raket- och flygattacker mot palestinska mål, under både måndagen och tisdagen.

Israel har träffat uppemot 150 mål i Gaza. På tisdagskvällen kom rapporter från Gaza City om att stadens högsta byggnad, Hanadi-tornet, bombats och mer eller mindre kollapsat.

Kristersson och Lööf rusar i ny mätning

M-ledaren Ulf Kristersson rusar i Expressen/Sifos nya förtroendemätning. Han ökar sex procentenheter sedan förra månaden och placerar sig jämsides statsminister Stefan Löfven (S) på 40 procent. 

Högst förtroende inom den egna väljarkoren har dock Centerpartiets Annie Lööf med 96 procent. Även allmänhetens förtroende för henne stiger sedan förra månaden. 

Lööf klättrar fyra procentenheter till 34 procent, och stärker därmed sitt grepp om tredjeplatsen.

Även KD-ledaren Ebba Busch ökar fyra procentenheter och samlar nu 28 procent.

Både V-ledaren Nooshi Dadgostar och MP-språkröret Märta Stenevi stärker sitt förtroende med sex procentenheter. För Dadgostar innebär det att hon är uppe i 19 procent. Märta Stenevi samlar nu 11 procent, och går därmed om sin språkrörskollega Per Bolund som får 10 procent i förtroendemätningen. 

Tre miljoner svenskar har fått första dosen

Vaccineringen har under en tid trappats upp – och nu når Sverige nya höjder. På tisdagen har drygt tre miljoner svenskar vaccineras. Cirka 37 procent av den vuxna befolkningen har fått en dos.

En av tio är fullvaccinerad.

– Det är positivt för vården. Troligtvis har det med att andelen vaccinerade ökar, men vi måste se att antalet iva-patienter också minskar, säger Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen. 

Men trots att en tredjedel av befolkningen nu fått skydd har Sverige näst högst smittspridning i Europa. 

– Smittspridningen går ner i de allra flesta åldersgrupperna, förutom i den yngsta åldersgruppen. Förklaringen till det kan vara att testningen ökat i den gruppen, säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten. 

– Det har varit en nedåtgående trend i Sverige de senaste tre veckorna, men fortfarande många fall.

Se kvällens avsnitt av Bara Nyheter

Minst elva döda i en skolskjutning i Ryssland, tio elever och en lärare på en gymnasieskola.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.