Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: M uppmanar flickan att polisanmäla Hanif Bali • Märta Stenevi backar från klanuttalandet efter kritiken • Barn över 12 får vaccinera sig mot corona

Moderaterna pausar sin interna utredning om Hanif Bali och uppmanar flickan att göra en polisanmälan.

■■■

Jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi (MP) backar om sitt klanuttalande – efter kritiken.

■■■ 

Efter höstlovet kommer barn över 12 år att få vaccinera sig mot covid-19 i Sverige.

■■■

Här är dagens största nyheter.

M uppmanar flickan att polisanmäla Hanif Bali

Moderaten Hanif Bali har polisanmälts för försök till utnyttjande av barn för sexuell posering. Den anonyma anmälan baseras på Expressens uppgifter om att Hanif Bali anklagas för att ha uppmanat flickan att skicka bilder av sexuell karaktär till honom.

Själv har Hanif Bali förnekat detta bestämt.

På torsdagen har Moderaterna samtidigt pausat sin interna utredning i fallet. Partiet uppmanar också flickan och hennes vårdnadshavare att göra en polisanmälan mot riksdagsledamoten.

”I det nu aktuella fallet är flera uppgifter - oavsett vad som är sant eller inte - av det slaget att de bör prövas rättsligt, snarare än i en intern utredning”, skriver partisekreteraren Gunnar Strömmer i en kommentar.

Efter kritiken – Stenevi backar från uttalandet

Märta Stenevis uttalande i riksdagen om att hon tillhör en klan har mött hård kritik. Bland annat menas hon ha bagatelliserat våldet som kriminella klaner står bakom i Sverige.

Under torsdagen duckade Märta Stenevi två intervjuförfrågningar om kritiken – trots löften om att bemöta den. Först under eftermiddagen kom vändningen, då jämställdhets- och bostadsministern beklagade sitt uttalande.

I intervju med Expressen TV upprepade hon flera gånger att det var ett ”olyckligt uttryck”:

– Det var ett väldigt olyckligt uttryck och jag skulle inte ha uttryckt mig på det sättet.

Barn över 12 år ska få vaccin

Nu börjar en ny era i den svenska coronahanteringen.

Sverige kommer att börja vaccinera barn från 12 år efter höstlovet i november.

– Det här gör vi för barnens skull. För att det minskar risken för långvarig sjukdom och därmed risken att missa mycket i skolan, sa statsminister Stefan Löfven under en pressträff på torsdagen.

Samtidigt rekommenderar Folkhälsomyndigheten att ovaccinerade håller sig borta från fest och kulturevenemang.

– Det är vidare olämpligt att till exempel gå ut och dansa eller besöka barer där trängsel uppstår, säger generaldirektören Johan Carlson.

Bara Nyheter: Sverige erbjuder vaccin till alla över 12 år • TV4 avbryter samarbetet med Anders Öfvergård.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.