NYHETSDAGEN: Löfvens nya kris – MP stoppar Lööf • Hjältarna hyllas efter branddramat i Göteborg • Coop-hackarna kräver 600 miljoner

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Stefan Löfvens regeringsförsök kan grusas – om MP och C inte kommer överens.

■■■

Ungdomarna som räddade en kvinna i en lägenhetsbrand i Göteborg hyllas.

■■■

Hackarna bakom attacken mot Coop kräver 600 miljoner kronor i lösensumma.

Strid mellan MP och C

På onsdag ska riksdagen rösta om huruvida Stefan Löfven ska bli statminister igen. C har sagt att de stöder honom om de går med på lättnader i strandskyddet och en stärkt äganderätt för skogen. Men regeringspartnern MP säger blankt nej till C:s krav.

– Vårt ställningstagande är att vi inte kommer att genomföra den politiken som lagts fram i det här förslaget, säger MP:s språkrör Per Bolund.

Samtidigt skriver Stefan Löfven till Göteborgs-Posten att regeringen ska gå C till mötes.

”Den överenskommelsen ska hållas och genomföras”, skriver han till tidningen.

Brandräddare hyllas

I söndags brann det kraftigt i ett hus i Hammarkullen i Göteborg. Flera av de boende hade svårt att ta sig ut. Till deras undsättning kom ett gäng unga killar – som hjälpte flera personer att ta sig ut.

Räddningsinsatsen fångades på film och de unga männen hyllas i sociala medier.

– Ett stort mått av medmänsklighet och engagemang för sina medmänniskor, säger Daniel Gillesén, räddningschef i beredskap för Storgöteborg.

Hackarna kräver 600 miljoner

Tusentals bolag världen över drabbades av den IT-attack som bland annat fick Coop att stänga flertalet av sina butiker.

Den ökända, ryskkopplade hackergruppen Revil misstänks ligga bakom. I ett inlägg på darknet, som kopplas till gruppen, står det att de kräver 600 miljoner kronor för att avsluta attacken och återställa systemen.

Bensinmackskedjan ST1/Shell har också fått problem till följd av attacken. De har däremot inte behövt stänga ner några butiker utan har haft svårigheter att ta betalt emellanåt.

Över 100 människor saknas fortfarande • Se kvällens ”Bara Nyheter”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.