Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Löftet från Ebba Busch – gasstöd • Theodor Engström döms till vård • Marockos megaskräll i VM

Cirka 27 000 gasuppvärmda villahushåll ska få ett särskilt gasstöd på uppemot 16 000 kronor, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

■■■

Theodor Engström döms till vård för mordet på Ing-Marie Wieselgren och för förberedelse till terroristbrott för mordplanerna mot Annie Lööf.

■■■

Marocko vann rysarmötet mot Spanien efter straffläggning.

■■■

Här är tre nyheter från tisdagen.

27 000 villahushåll ska få gasstöd

Från Trelleborg i syd till strax norr om Göteborg går det västsvenska gasnätet. Många hushåll, omkring 27 000, är uppkopplade och värmer sina hem med gas.

Nu tycker regeringen att dessa ska få stöd eftersom även gaspriset har rusat det senaste året. Ersättningen motsvarar ungefär samma ersättning som elstödet ger i elområde 4 (södra Götaland), det vill säga omkring 16 000 kronor för ett villahushåll som förbrukar 20 000 kWh på ett år.

– Det är ett stöd motsvarande det elprisstöd som går ut i elområde 4, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Precis som med elstödet är det aningen svajigt fortfarande när pengarna landar på kontot.

– Nu är beskedet att det kommer, säger Ebba Busch om gasstödet.

(TT)

Theodor Engström döms till vård

Theodor Engström döms till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för dådet mot psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan.

– Tingsrätten har bedömt att gärningen mot psykiatrisamordnaren ska bedömas som mord men inte som terroristbrott. Tingsrätten har inte ansett att mordet har skadat eller kunnat skada landet på det sätt som krävs för att det ska bedömas som terroristbrott, säger lagmannen Per Sundberg i ett pressmeddelande.

Däremot döms Engström för förberedelse till terroristbrott för mordplanerna mot Annie Lööf.

– Tingsrätten bedömer att brottet, om det hade genomförts, hade kunnat få allvarliga följder och kunnat skada landet och 33-åringens syfte var också att injaga skräck i befolkningen, säger Per Sundberg.

Åklagare Henrik Olin yrkade på livstids fängelse.

Marocko vidare till historisk kvartsfinal

Spanien hade gjort hemläxan inför åttondelsfinalen. Förbundskaptenen Luis Enrique hade tvingat spelarna att lägga tusen straffar inför matchen mot Marocko. Men det räckte inte.

Marocko var strået vassare. Achraf Hakimi klev fram för att lägga vad som kunde bli den avgörande straffen – och visade på imponerande kyla. 

– Att han med hela nationens tyngd på sina axlar går fram och lägger den där, det visar vilket superstar-kvalitet som finns i den spelaren, sa experten Siavoush Fallahi i TV4. 

Hakimi skickade inte bara ut Spanien ur VM – han skickade även sitt Marocko till en historisk kvartsfinal. Vild glädje utbröt bland spelarna på planen direkt när avgörandet stod klart – och på läktarna firades det vilt. 

Marocko vann straffläggningen med 3-0.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.