Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Lista: Här är Magdalena Anderssons nya regering • Mobil beslagtagen i ”Einár”-utredningen – polisen kommer inte in • Läkaren: Omikron kan bana väg till flockimmunitet

Se senaste nyheterna med Expressen TV

En av personerna som var med när Nils ”Einár” Grönberg sköts ihjäl har krävt att få sin mobil tillbaka. Nu går tingsrätten in och ger utredarna rätt att behålla den.

■■■

Omikron kan vara ett ”användbart steg på vägen mot flockimmunitet”. Det skriver läkaren som var med och upptäckte varianten i Sydafrika i en debattartikel i Daily Mail.

■■■

Statsminister Magdalena Andersson har presenterat sin nya regering – se hela listan.

■■■

Här är dagens största nyheter.

Mobil beslagtagen – polisen kommer inte in

Polisen har jagat Nils ”Einár” Grönbergs mördare sen den 21 oktober. Hittills har inga framsteg rapporterats från utredningen. 

I samband med att ”Einár” mördades utsattes också en av dem som var med honom för mordförsök, enligt åklagaren Marina Chirakova som är förundersökningsledare. Enligt Aftonbladet handlar det om en rappare.

Artistens advokat Naz Zihaoui har nu tagit strid för att den beskjutne mannen ska få tillbaka sin Iphone. Polisen tog den från honom på polishuset i Stockholm i mitten av november – närmare en månad efter mordet.

Han fick frågan om upplåsningskoden till mobilen men vägrade att uppge den för polisen.

Stockholms tingsrätt har nu, efter att mannen vänt sig dit, slagit fast att polis och åklagare har rätt att ha kvar beslaget av mobiltelefonen i mordutredningen.

Läkaren: Omikron kan vara vägen till flockimmunitet

Smittskyddsexperter världen över har uttryckt oro för den nya varianten av coronaviruset, omikron. Farhågorna har bland annat fått flera länder att införa flygstopp för resenärer ifrån södra Afrika, där varianten upptäcktes.

Men enligt läkaren Angelique Coetzees, som var med och upptäckte den nya varianten, är reaktionerna överdrivna. I en ny debattartikel i Daily Mail skriver hon att varianten rentav kan vara ett ”användbart steg på vägen mot flockimmunitet”.

Om det är, som bevisen föreslår, att omikron skulle vara en mer smittsam virusvariant med mestadels milda symtom för majoriteten som smittas, skulle det vara ett användbart steg på vägen mot flockimmunitet”, skriver hon i debattartikeln.

Här är de nya ministrarna i regeringen

Statsminister Magdalena Andersson har presenterat sitt lag. Här är alla ministrar som ingår i Socialdemokraternas enpartiregering – som kommer att styra fram till nästa val.

Magdalena Andersson, statsminister

Hans Dahlgren, EU-minister

Eva Nordmark, arbetsmarknads- och jämställdhetsminister

Johan Danielsson, bostadsminister och bitr. arbetsmarknadsminister

Mikael Damberg, finansminister

Max Elger, finansmarknadsminister

Ida Karkiainen, civilminister

Peter Hultqvist, försvarsminister

Tomas Eneroth, infrastrukturminister

Khashayar Farmanbar, energi- och digitaliseringsminister

Morgan Johansson, justitie- och inrikesminister

Anders Ygeman, integrations- migrations- och idrottsminister

Jeanette Gustafsdotter, kulturminister

Annika Strandhäll, klimat- och miljöminister

Karl-Petter Thorwaldsson, näringsminister

Anna-Caren Sätherberg, landsbygdsminister

Lena Hallengren, socialminister

Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister

Anna Ekström, utbildningsminister

Lina Axelsson Kihlblom, skolminister

Ann Linde, utrikesminister

Anna Hallberg, utrikeshandelsminister samt minister för nordiska frågor

Matilda Ernkrans, biståndsminister

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.