Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Leif GW:s stöd till Morgan Johansson • Bil körde in i skolklass i Berlin – 14 tonåringar skadade • S-toppen Jörgen Hellman avgår – var skriven i bostad utan toalett

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Stefan Löfven hade hanterat situationen bättre än statsminister Magdalena Andersson, menar Leif GW Persson efter misstroendeomröstningen mot vännen Morgan Johansson.

■■■

En bil körde in i en skolklass på en trottoar i Berlin och kraschade sedan in i ett butiksfönster nära den kända shoppinggatan Kurfürstendamm.

■■■

Riksdagsledamoten Jörgen Hellman (S) flyr frågorna i SVT:s ”Uppdrag Granskning”, efter att länge ha varit skriven i ett ödsligt hus utan avlopp, samtidigt som han tjänar över en miljon kronor om året som folkvald.

■■■

Här är tre nyheter i korthet från dagen.

GW:s stöd till Johansson

Justitie- och inrikesministern Morgan Johansson kan sitta kvar på sin post. 

Nu riktar vännen Leif GW Persson hård kritik mot SD, Moderaterna, KD och Liberalerna.

– För det första var det en jävla korkad tidpunkt, det hade med fördel kunnat vänta till efter valet, säger han. Och sedan undrar jag vad man hade hoppats åstadkomma i sak. Inte ett jävla dugg! Det är ju sommarsemester! Det kan väl ändå inte ha undgått dem? Och valet är om tre månader. Det hade inte hänt ett dugg med polisen utan hade fortsatt som förut utan Morgan.

Men han riktar även kritik mot statsminister Magdalena Andersson.

– Magdalena, där var det alldeles onödigt att låta kapsylen blåsa av vid det tillfället för det beskär ju hennes handlingsutrymme. Det enda hon lyckades åstadkomma med det här är att svenska Natointrädet kommer åtminstone att fördröjas ytterligare ett år till efter det turkiska valet.

Bil körde in i folkmassa i Berlin

Strax före klockan halv elva på onsdagsförmiddagen körde den silverfärgade personbilen enligt vittnen i full fart upp på trottoaren.

Där rammade den ett antal människor, innan den fortsatte knappt hundra meter för att sedan krascha rakt in i ett butiksfönster på gatan intill.

Flera personer blev liggande på marken och åtta skadade fördes till sjukhus. För minst fem av dem uppges tillståndet vara livshotande.

Bland de skadade fanns 14 tonåringar, som var på skolresa från Hessen. Det hittills enda rapporterade dödsfallet var enligt tyska medier deras 51-åriga lärarinna.

Enligt ett vittne, vars bil blev påkörd innan föraren körde in i folkmassan har sagt till Berliner Morgenpost att bilen ska ha kört i en mycket hög hastighet.

Jörgen Hellman (S) flyr SVT-teamets frågor

SVT:s ”Uppdrag granskning” har kontrollerat riksdagspolitikernas uppgifter om boende.

Ledamöter som är folkbokförda mer än 50 kilometer från arbetsplatsen i riksdagen har rätt till traktamente och övernattningsbostad i Stockholm. Förmånerna kostar närmare 20 miljoner kronor om året, enligt UG.

Riksdagsmannen Jörgen Hellman, tidigare kommunalråd i Lilla Edet, har i sex år varit skriven i en ödsligt belägen stuga med fasad av sprucken eternit som han hyr några mil norr om Vänersborg. Samtidigt tjänar han över en miljon kronor om året som folkvald.

När UG:s team besöker platsen framstår huset som obebott.

Kommunens inspektör har dömt ut fastighetens avlopp, så toa går inte använda. Man kan heller inte duscha eller diska.

När UG:s Richard Aschberg söker Hellman svarar han på ett fåtal frågor, och stänger sedan dörren och flyr när han får ytterligare frågor om boendet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.