Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Svensk studie: Vaccinera de med antikroppar sist • Lavin i Åre – skidåkare förd till sjukhus • Kinesiska ambassadens kritik mot SD och KD

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

En lavin gick utanför pistsystemet i Åre på söndagen. Två skidåkare drogs med – en begravdes i snömassorna. Personen grävdes fram efter tio minuter och har förts till sjukhus med ambulanshelikopter.

■■■ 

SD, KD och V kräver att Sverige utvisar Kinas ambassadör i landet, efter att ambassaden uttalat hot mot journalisten Jojje Olsson. Nu svarar ambassaden två av partierna, och går till angrepp mot SD och KD.

■■■ 

Professorerna Tom Britton och Joacim Rocklöv har kommit fram till i en ny prognosstudie om pandemin. Alla som har antikroppar bör också avvakta och låta andra få sin dos först, enligt dem.

Lavin i Åre – två drogs med

Vid 14-tiden på söndagen gick en lavin precis utanför pistsystemet i Åre. Två personer drogs med i lavinen – en av dem begravdes i snömassorna. Efter runt tio minuter kunde personen grävas fram och föras till sjukvård med ambulanshelikopter.

Ytterligare fem personer befann sig i närheten, men de drogs inte med.

– Vi såg sex sju personer där och vi undrade vad sjutton de höll på med? Man såg att det där kommer att braka, berättar vittnet Cecilia för Expressen.

Lavinen var cirka 300 meter bred, enligt polisen. Sökinsatsen pågick fram till kockan 19. Då uppgav de att inga fler fynd gjorts.

Kinas kritik mot SD och KD: ”Lögner”

I torsdags fick Kinakännaren och Expressenmedarbetaren Jojje Olsson ett hotfullt mejl från kinesiska ambassaden i Sverige, med uppmaningen att avsluta rapporteringen om landet – eller ”möta konsekvenserna av dina handlingar”.  

SD och KD krävde – som tidigare – att Kinas ambassadör Gui Congyou ska utvisas från Sverige, efter det. Även Vänsterpartiet krävde det. Utrikesminister Ann Linde (S) har dock svarat att det inte är aktuellt och att Sverige inte utvisar ambassadörer ”för att göra politiska markeringar”.

På söndagen svarade Kinas ambassad på kraven om utvisning, och kritiserade SD och KD. I ett uttalande på ambassadens hemsida heter det att ”vissa politiker från Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har fällt felaktiga kommentarer om Kina och kinesisk-svenska relationer, vilket vi fördömer och starkt motsätter oss”.

”För de här politikerna betyder 'yttrandefrihet' att ha friheten att sprida lögner om Kina.”

Tom Britton: Vaccinera de med antikroppar sist

De senaste åtta veckorna har smittspridningen gått uppåt i Sverige, till följd av att den brittiska mutationen fått fäste i landet. Samtidigt pågår vaccinationen för fullt och i flera regioner kan man snart börja ge doser till personer som inte är i riskgrupper.

Tom Britton, professor i matematisk statistik, har gjort en ny prognosstudie tillsammans med Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi vid Uppsala universitet, och forskaren Henrik Sjödin vid Umeå universitet. De drar bland annat slutsatsen om att de som har antikroppar ska avvakta med att ta vaccin – eftersom de redan har ett skydd.

– Nu när vi har ont om vaccin, gäller det att utnyttja det på ett effektivt sätt. Då ska vi inte ge det till folk som redan är immuna.

– Det kan aldrig vara fel att be de som haft dokumenterad covid senaste månaderna att vänta någon månad extra.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.