Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Kvinnans rädsla innan hon mördades i Linköping • Greta Thunberg skänker en miljon till WHO • Mer vaccin till storstadsregionerna efter kritiken

Kvinnan som dödades vid resecentrum i Linköping levde på skyddad adress.

Hon har uppgett att hon levt under hot från sin exman – som nu är häktad misstänkt för mordet.

■■■

Greta Thunberg skänker en miljon kronor till WHO och det globala vaccinprogrammet Covax.

■■■

Folkhälsomyndigheten har gjort om i fördelningen av vaccin mellan regionerna. 

Detta efter kritiken från storstadsregionerna om att de missgynnas på grund av en yngre befolkning. 

Kvinnans rädsla för mannen: Vågade inte lämna bostaden

I torsdags attackerades en kvinna brutalt i en gångtunnel vid resecentrum i Linköping. Hon dog av skadorna.

En man hon tidigare varit sambo med är häktad misstänkt för mord.

I domstolshandlingar framgår att kvinnan levde på skyddad adress. I en dom från förvaltningsrätten från 2018 framgår också att hon varit mycket rädd för mannen.

”Hon har också anfört att hon har en hotbild från sin före detta make som gör att hon inte vågar röra sig utanför sin bostad”, står det i domstolshandlingarna.

Det tidigare paret har flera barn tillsammans, som omhändertogs för flera år sedan. 

I en dom i förvaltningsrätten från 2015 framgår att kvinnan, som är några år äldre än mannen, bott på skyddat boende. Där uppger hon också att mannen haft en ”dominerande roll” i familjen.

Den misstänke mannen förekommer i över 30 avsnitt i belastningsregistret, bland annat har han meddelats kontaktförbud mot en kvinna. 

Greta Thunberg skänker en miljon till vaccinprogram 

Den svenska klimataktivisten Greta Thunberg skänker 100 000 euro, motsvarande runt en miljon svenska kronor, till WHO som stöttar det globala vaccinationsprogrammet Covax. Gåvan skänks via stiftelsen ”Greta Thunberg Foundation”.

”Det internationella samfundet måste göra mer för att ta tag i den tragiska situationen med ojämlik vaccinfördelning. Vi har resurserna att korrigera denna obalans i världen i kampen mot covid-19”, säger Greta Thunberg i ett pressmeddelade enligt SvD.

Efter kritiken: Mer vaccin till storstadsregionerna  

Förra veckan riktade storstadsregionerna Stockholm och Skåne skarp kritik mot fördelningen av vaccin mellan regionerna i landet. 

Stockholms vaccinsamordnare Magnus Thyberg ställde i fredags krav på en ökad tilldelning i fas 4. 

– Vi har en väldigt ung befolkning i vår region och det har gjort att vi har fått en liten tilldelning i förhållande till hela befolkningen under de första månaderna, när vi har vaccinerat äldre. Nu kommer vi att behöva få en tilldelning som speglar att vi har väldigt många yngre, sa Magnus Thyberg.

Regionerna tilldelas för närvarande vaccin utifrån andelen i befolkningen som är 65 år och äldre (70 år och äldre fram till och med vecka 9). Från vecka 18 beräknas vaccinet för hela andelen 18 och äldre.

Men det betyder att storstadsregioner som har en större andel yngre befolkning aldrig kompenseras för det – då de yngre aldrig blir en egen andel likt de äldre varit under de första veckorna. Och när de yngre ska vaccineras har många av de äldre redan fått vaccin. 

Nu har en förändring dock skett. Från vecka 20 beräknas tilldelningen utifrån antalet invånare i åldern 18–64 år.

Klimataktivisten skänker en miljon kronor till WHO:s vaccinprogram.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.