Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Kvinna och bebis dog – sjukhuset anmäler sig • Så planerade Björn Natthiko Lindeblad sin död • Testkaos i fjällen – väljer bort provanalyser

Se senaste nyheterna med Expressen TV

Universitetssjukhuset i Linköping lex Maria-anmäler sig efter att en kvinna och en bebis dött vid förlossningen.

■■■

I en sista intervju med Svenska Dagbladet berättade Björn Natthiko Lindeblad om hur han planerade sin död. Han sa bland annat att hoppades på att få stöd vid sin sista stund.

■■■

Antalet positiva coronafall i Dalarna och regionen har tvingats välja bort vilka prover som ska analyseras. Valet föll på fjällen – med populära skidorter som Idre och Sälen.

■■■

Här är tre stora nyheter från dagen.

Kvinna och bebis dog – sjukhuset anmäler sig

I mitten av oktober i fjol kom en kvinna in till förlossningen på universitetssjukhuset i Linköping. Kvinnan skulle föda sitt tredje barn och till en början gick allt normalt till.

Men när personalen befarade att barnet skulle drabbas av syrebrist användes sugklocka. Trots det dog barnet, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Kvinnan fick snart därpå ”snabb andning”, vilket uppfattades som ”en följd av sorgen av att förlora det väntade barnet”.

Hon blev snabbt sämre och senare upptäcktes att hon drabbats av en allvarlig blödning från livmodern. Trots operation avled hon av blödningschock.

Nu har sjukhuset lex Maria-anmält händelsen.

Så planerade Björn Natthiko Lindeblad sin död

Författaren, föreläsaren och tidigare buddhistmunken Björn Natthiko Lindeblad valde att avsluta sitt liv, 60 år gammal.

Inför sin död gjorde Björn Natthiko Lindeblad en sista intervju med Svenska Dagbladets Agneta Lagercrantz. Han berättade att han ringde polis och rättsväsendet för att informera sig om alla juridiska och medicinska detaljer kring sitt beslut att dö.

Han lämnade också bevis som intygade på att beslutet var hans och att han inte påverkades av någon annan.

I intervjun berättade han samtidigt att han hoppades på att få stöd från de som var omkring honom i den sista stunden.

– Då hoppas jag att de kan släppa mig fri. Märker jag att folk skriker nej, nej, nej, lämna oss inte kommer det att försvåra för mig. Men märker jag att de håller om varandra, välsignar min … hädanfärd, så kan jag ju gå vidare som jag måste, sa han till SvD.

Testkaoset – tvingas nu välja bort fjällen

Antalet positiva coronafall i Dalarna har exploderat de senaste veckorna. Regionen har tvingats välja bort vilka prover som ska analyseras i labb – och valet föll på fjällen. Detta eftersom man ville prioritera personer som bor och arbetar i regionen.

Ändå var en fjärdedel av alla fall i Dalarna för både två och tre veckor sedan boende utanför regionen. 

Idre och Sälen – två av Sveriges mest populära skidorter – drar årligen tusentals turister. Så också kring jul- och nyårshelgen och de första veckorna på det nya året.

– Det har inte varit mycket stora utbrott på anläggningarna, men det har funnits bland personal och säsongsarbetare. Det är personal som bor tätt, så det har varit många spridda sjuka, säger smittskyddsläkare Helena Ernlund.

På grund av antalet sjuka är läget på sjukhusen tufft i regionen, menar hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.