Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Kritiken mot FHM efter nya varianten • Föräldrar gripna – misstänks ha försökt gifta bort dotter • Varning för halka i flera län efter kraftigt snöfall

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Flera experter anser att Folkhälsomyndigheten inte gör tillräckligt för att stoppa omnikron-varianten.

■■■

Två föräldrar har gripits på Arlanda, misstänkta för att ha försökt gifta bort sin 13-åriga dotter i Pakistan.

■■■

Kyla och snöfall gör det halt på vägarna i flera delar av Sverige.

Kritik mot FHM:s testrekommendation

Den nya, muterade coronavarianten som fått namnet omikron sprider skräck i stora delar av världen. Flera länder har stoppat flyg till södra Afrika, där den först upptäcktes.

I Sverige råder Folkhälsomyndigheten alla som varit i sju länder i södra Afrika att testa sig vid hemkomst. Något som inte räcker, enligt Annika Linde, statsepidemiolog mellan 2005 och 2003.

– Jag hade, om jag var statsepidemiolog, nog ställt ett krav på testning, säger tidigare statsepidemiolog Annika Linde.

Även Andreas Wladis, professor i katastrofmedicin vid Linköpings universitet, vill ha ett testkrav.

– Det är anmärkningsvärt att Folkhälsomyndigheten alltid är så reaktiva, att de har så svårt att vara proaktiva och ta höjd för det som kan komma.

Föräldrar gripna på Arlanda

På fredagen grep polisen två föräldrar, båda i 35-årsåldern, innan de skulle flyga till Pakistan. De misstänks ha varit på väg till landet för att gifta bort den 13-åriga dottern, enligt Expressens uppgifter. 

En åklagare i regionen där föräldrarna är folkbokförda har beslutat att anhålla dem som på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till barnäktenskapsbrott. 

Föräldrarna sitter frihetsberövade och under söndagen planeras de transporteras till hemlänet, där de fortsatt ska frihetsberövas fram till den förmodade häktningsförhandlingen.

Risk för halka i flera län

Kraftiga snöfall och kyla ställer till det för trafiken i flera delar av landet. Enligt Trafikverket finns det risk för besvärligt väglag i nästan hela mellersta och norra Sverige.

På myndighetens karta på sin hemsida varnar de för risker för besvärligt väglag på vägar i centrala och norra Sverige.

– När temperaturen ligger runt noll så blir det väldigt halt, men det är inte alltid man ser det. Ofta blir det kallare på kvällen, och då är det också mörkt, säger Marianne Aabreck, vakthavande meteorolog på Storm.

Temperaturen kommer att ligga runt noll grader i södra Sverige de närmaste dagarna, enligt Marianne Aabreck.

Experterna: Det vet vi om nya virusvarianten

”Supermuterad” variant av covid-19 upptäckt i Sydafrika.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.