Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Kraftig ökning av coronafall – kurvan stiger spikrakt • Rysk upptrappning – men "låg risk" för konflikt på Gotland • SD kräver ministerposter efter väljarstöd

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Under vecka 1 rapporterades flest fall hittills under pandemin – och kurvan pekar spikrakt uppåt.

■■■

Spänningarna mellan Ryssland och övriga Europa ökar. Nu syns stridsfordon och soldater på Gotland, och enligt uppgifter DN har försvarets utryckningsstyrka flugits in.

■■■

Sverigedemokraterna kräver att ministerposter utifrån väljarstöd i en potentiell regering med M och KD. Det säger partisekreteraren Richard Jomshof till Dagens industri:

– De politiska kraven kommer att öka ju större vi blir.

Kraftig ökning av fall – kurvan stiger spikrakt

Under vecka 52 – den sista innan det nya året – rapporterades 59 465 nya fall av covid-19. Det handlade om en ökning med 112 procent jämfört med veckan innan.

Nu fortsätter fallen att öka. Under vecka 1 har totalt 124 211 fall kommit in – en ökning med 109 procent jämfört med vecka 52. Även antalet provtagna ökade med 22 procent, till 414 394.

”Under vecka 1 fortsatte smittspridningen att öka kraftigt och antalet rapporterade fall på en vecka var det högsta hittills under pandemin”, skriver Folkhälsomyndigheten i en ny rapport.

Av de bekräftade fallen var 28 144 ovaccinerade, vilket motsvarar 23 procent.

Den kraftiga smittspridningen syns också tydligt i myndighetens kurvor. De pekar nu spikrakt uppåt.

Spridningen ökade även på särskilt boende för äldre. Vecka 1 bekräftades 508 fall på äldreboenden – en ökning med 182 procent. Även bland personer med hemtjänst steg siffrorna. I den gruppen rapporterades 657 fall, vilket är 92 procent fler än vecka 52.

Överste: Har sett en säkerhetsförsämring

Spänningen mellan Ryssland och västmakterna har ökat den senaste veckan.

Ryssland kräver att Ukraina eller några andra länder inte tillåts ansluta sig till försvarsalliansen Nato – krav som i väst avfärdas som fullständigt orimliga.

Nu syns effekter av de ökade spänningarna även i Sverige. 

Tidigare på fredagen fredagen rullade stridsfordon på Visbys gator, och patruller syntes i staden. Det tre dagar efter att ryska landstigningsfartyg observerats i Östersjön.

– Just nu arbetar vi med ökad möjlighet till informationsinhämtning och att snabbt kunna verka utifrån olika händelseutvecklingar, säger överste Mattias Ardin som är regementschef vid Gotlands regemente, P18.

Gotland har ett viktigt strategiskt läge mitt i Östersjön.

– Vi har sett en säkerhetsförsämring över längre tid. Men samtidigt är det fortfarande ingen hög beredskap och väldigt låg risk för väpnad konflikt.

DN rapporterar att ett amerikanskt transportflygplan av typen C 17 under fredagen flögs till flygbasen Kallax i Norrbotten. Där lastades över 100 soldater från Norrbottens regemente I 19 ombord. Det handlar om försvarets uttryckningsstyrka, skriver DN som hänvisar till militära källor.

– Jag kan bekräfta att det har landat en C 17 på Visby flygplats. Ombord fanns soldater och materiel, säger Marie Tisäter, vakthavande kommunikatör vid Försvarsmakten, till Expressen.

Hon kommenterar inte hur många soldater det är, varifrån de kommer eller vilken utrustning de har med sig, men säger.

– Det är med anledning av den förstärkningsoperation som vi genomför nu.

SD: Fördela ministerposter efter väljarstöd

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har flera gånger stängt dörren till en regering där Sverigedemokraterna skulle ingå.

Men åsikterna går isär. SD har å sin sida höjt vikten av att få inflytande utefter partiets storlek – något som partisekreteraren Richard Jomshof nu tar vidare.

Enligt SD-toppen kräver partiet också att antalet ministerposter fördelas efter väljarstöd.

– De politiska kraven kommer att öka ju större vi blir. Mängden inflytande, inte bara politiskt utan också hur många vi ska ha vid bordet, kommer också att påverkas av mängden mandat och storleksförhållanden, säger Jomshof till Di.

För att mäta SD:s inflytande i en regering lyfter han en rad faktorer. Det handlar om hur nöjt partiet blir, vilka frågor som går igenom, hur stor förändringen blir och hur länge processerna tar.

En central fråga är kriminal- och invandringspolitiken.

– Det är i de frågorna som jag skulle tro att ett samarbete skulle kunna haverera, om vi inte känner att vi får igenom tillräckligt av våra frågor, säger Richard Jomshof till Di.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.