Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Irans utrikesminister skakade inte hand med Margot Wallström • Polislokal förstörd efter detonation • Foodoras cykelbud går ut i strejk

Uppdatera dig på dagens nyheter.

Margot Wallström mötte i dag Irans utrikesminister Javad Zarif i Stockholm.

Men återigen uteblev handskakningen mellan ministrarna. Vilket kritiseras från föreningen Kvinnors Rätt. 

– Iranier hälsar tyvärr inte på kvinnor i hand, säger Margot Wallström. 

■■■

Vid midnatt exploderade en moped inne i ett polisförråd för beslagtaget gods i Linköping.

Byggnaden totalförstördes.

Nu utreder polisen om sprängmedlet i mopeden kan kopplas till explosionen vid ett flerfamiljshus tidigare i sommar.

■■■

Foodoras cyklande matleverantörer i Norge går ut i strejk.

Förhandlingarna om lönevillkoren har brutit samman, skriver Aftenposten

■■■

Expressen ger dig nyheterna från dagen.

Irans utrikesminister vägrade skaka hand med Margot Wallström

Margot Wallström mötte i dag Irans utrikesminister Javad Zarif i Stockholm. Redan innan mötet mellan Wallström och Zarif framkom kritik – och en uppmaning från Maria Rashidi, ordförande för Kvinnors Rätt att de båda skulle skaka hand med varandra.

Margot, kommer du se till att Javad Zarif följer våra värderingar och seder såsom Ann Linde gjorde 2017? Kommer du, som Sveriges representant, se till att herr Zarif visar tillbörlig respekt och skakar även din hand?” 

Men Wallström skakade inte hand med sin ministerkollega från Iran.

– Iranier hälsar tyvärr inte på kvinnor i hand, så det gör vi aldrig var vi än är, och vi gör inte det här heller. Det är det minsta problemet som vi har, kan jag säga, säger hon. 

Under mötet på UD demonstrerade ett par hundra personer i centrala Stockholm – och polisen tryckte tillbaka demonstranter från Gustav Adolfs torg med batonger, hundar och hästar.

LÄS MER: Margot Wallström skakade inte hand med Zarif 

Polislokal förstörd efter att misstänkt föremål detonerat 

Det var vid 13-tiden på måndagen som polisen i Linköping skulle lämna tillbaka en stulen moped till sin ägare. Då upptäckte man att fordonet hade påverkats på ett sätt som ”såg misstänkt farligt ut”. 

Mopeden visade sig innehålla sprängmedel och nationella bombskyddet larmades omedelbart. Polisen spärrade av ett större område och började klockan 16.05 evakuera närliggande bostäder, arbetsplatser och vårdboenden. Totalt berördes 3 000 personer.

Vid 23.30 kunde bombskyddet börja arbeta med att oskadliggöra mopeden – men kort därpå hördes en kraftig smäll över Linköping.

– Det skedde en detonation. I samband med det sprängdes ett av polisens förråd, berättar Christian Winkler.

– Att det går till på det sättet är inget vi vill men det är helt enligt skolboken, det finns med som ett scenario, fortsätter han.

LÄS MER: Kraftig detonation – polisbyggnad helt förstörd 

Foodoras cykelbud går ut i strejk – kräver bättre villkor

102 av Foodoras 600 matleverantörer kommer att börja strejka under tisdagen.

Man har inte kommit överens om löne- och anställningsvillkoren för cykelbuden.

– Kraven i förslagen skulle ha gjort det omöjligt för oss att fortsätta driften med fast anställda bud, säger Carl Tengberg, Foodorachef i Norge, till Aftenposten.

Enligt fackets förhandlare i Norska transportarbetarförbundet vägrar Foodora förhandla om de konkreta villkoren i de så kallade lönetarifferna. 

LÄS MER: Tjänade 39 kronor i timmen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.