Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Irans hot: Kommer bli fullskaligt krig • Experten om Bindefelds bjudresa: Kan vara mutbrott • Rikslarm utfärdat – flicka försvunnen

Om USA attackerar Iran hotar ”ett fullskaligt krig”. Det säger Irans utrikesminister Javad Zarif i en intervju med CNN. 

***
Två experter på mutbrott tycker att en åklagare bör titta på att tre partieldare låtit sig bjudas till Israel av festfixaren Micael Bindefeld. 

***

Polisen har utfärdat ett rikslarm efter att en flicka försvunnit. 

Irans hot: Kommer bli ”fullskaligt krig” 

Stämningen mellan USA och Iran håller på att eskalera. I en intervju med CNN säger Irans utrikesminister att Javad Zarif att om Saudiarabien eller USA attackerar Iran väntar ”ett fullständigt krig”. 

Utrikesministern hävdar i intervjun att Iran hoppades kunna undvika en konflikt och är villiga att tala med Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. Men att sätta sig vid bordet med USA är uteslutet så länge Trump inte tar bort sanktionerna mot Iran. 

Den drönarattack som förra veckan slog ut halva Saudiarabiens oljeproduktion har trissat upp stämningen i området. 

Javad Zarif nekar till att Iran låg bakom drönarattackerna. 

Jemenitiska huthi-rebeller har tagit på sig attackerna – men att deras militära kapacitet skulle räcka för sådana attacker har bland annat USA ifrågasatt.

Javad Zarif. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Experten om Bindefelds bjudresa: Kan vara mutbrott

Festfixaren Micael Bindefeld har bjudit runt 140 personer på fest och resa till Tel Aviv i Israel för att fira hans 60-årsdag. Bland gästerna finns tre partiledare: Ebba Busch Thor (KD), Ulf Kristersson (M) och Nyamko Sabuni (L). 

Nu möts de av kritik för att ha tackat ja till resan. Juridikprofessorn Claes Sandgren är tidigare ledamot i Internationella Juristkommissionen i Genève och har även varit ordförande för Institutet mot mutor. Han ser en tydlig problematik i partiledarnas beslut:

– Det kan framstå som olämpligt. En åklagare borde titta på det här, speciellt om det finns en påverkansrisk.

Olle Lundin, expert på mutor och korruption och professor i förvaltningsrätt i Uppsala, är inne på samma spår som Claes Sandgren och tycker att en åklagare ska titta på fallet.

Han säger till Dagens Nyheter att det här kan bedömas som ett mutbrott, en otillbörlig förmån enligt brottsbalken. Först måste man reda ut om partiledarna är personlig vän till Micael Bindefeld.

– Politiker existerar egentligen bara för att allmänheten har ett förtroende för dem. Man börjar tulla på förtroendekapitalet i det här fallet. Det är rejält bristande omdöme att ge sig i väg på ett sånt här party om man inte är personlig vän med festföremålet i fråga, säger han till DN. 

Ebba Busch Thor med Micael Bindefeld i Tel Aviv. Foto: MIRIAM ALSTER

Rikslarm utfärdat – flicka försvunnen 

Ett rikslarm har utfärdats efter att en flicka har försvunnit.

Enligt Aftonbladet misstänks en flicka i tioårsåldern ha blivit bortrövad ur landet.

– Jag kan bara bekräfta att det har gått ut ett rikslarm och det rör sig om en flicka, säger Malin Näfver, på polisens nationella mediecenter.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har polispatruller i landet fått bilder på den försvunna flickan

Flickan ska vara hemmahörande i Västsverige, enligt Aftonbladet.