NYHETSDAGEN: Ing-Marie Wieselgren, 64, höggs till döds i Visby • Erdogan: Tre personer på kravlistan redan utlämnade •Anklagelsen mot SAS-toppen: Ville ha strejk

LIVE-TV: Senaste nytt med Expressen TV

SAS piloter strejker och flygbolaget har sjösatt en plan B för att rensa skulder. Nu anklagas vd Anko van der Werff för att han önskat strejken.

■■■

Ing-Marie Wieselgren, 64, mördades på öppen gata under Almedalsveckan. En 33-årige man med kopplingar till NMR misstänks för dådet.

■■■

Den turkiska presidenten hävdar att tre av de 73 personer han önskar utlämnade från Sverige till Turkiet redan utvisats.

■■■

Nyhetsdagen – tre nyheter i korthet.

Ing-Marie Wieselgren, 64, mördad i Visby

Ing-Marie Wieselgren, 64, psykiatrisamordnare hos Sveriges Kommuner och Regioner, höggs till döds under Almedalsveckan i Visby på onsdagen..

Den 33-årige man som misstänks för knivdådet har kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, enligt Expressens uppgifter.

Mannen, som under kvällen anhållits för mordet, har tidigare deltagit i flera nazistiska demonstrationer under senare år.

– Vi kan inte uttala oss om motivbilden ännu, för vi har inte kommit så långt i utredningen, kommenterade Fredrik Persson, polisområdeschef på Gotland.

Erdogan: Har fått tre personer

”Tre eller fyra” personer från Turkiets lista på 73 personer som landet vill ha utlämnade från Sverige har redan utvisats.

Det säger landets president Recep Tayyip Erdogan, enligt BBC. 

Detta bekräftas delvis av svenska justitiedepartementet, som dock tillägger att beslut om att utlämna tre personer till Turkiet togs innan Sveriges ansökan om medlemskap i Nato.

 ”Hur många utlämningsärenden som för närvarande är pågående är omgärdat av sekretess, varför regeringen är förhindrad att besvara denna fråga”, skriver justitieminister Morgan Johanssons presstalesperson Sofie Rudh i ett mejl till Expressen.

SAS-toppen anklagas för strejkönskan

När piloterna gick ut i strejk sjösattes också SAS plan B – en storrensning av skulder i företaget.

Arbetet med att ta fram planen – där bolagets ansökan om rekonstruktion i amerikansk domstol är grunden – har pågått under lång tid och förberett i hemlighet, visar Expressens granskning.

Pilotfacken misstänker att plan B var SAS huvudmål redan från början och en orsak till att parterna inte nått en överenskommelse.

SAS förnekar att så skulle vara fallet.

Flygbolagets miljardskulder avslöjas i amerikanska domstolsdokument.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.