Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Ilska mot ministern – efter orden om vulkanen på La Palma • Minst en gripen efter Säpo-insats • Fastighetskrisen i Kina slår hårt mot svenska sparare

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

Tusentals har tvingats fly sina hem efter vulkanutbrottet på kanarieön La Palma. Samtidigt har en spansk minister hoppats att vulkanutbrottet kan användas för att locka turister till ön – något som fått hård kritik.

■■■

Tidigt på måndagsmorgonen utförde Säpo en insats. Minst en person ska vara gripen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

■■■

Fastighetskrisen i Kina slår hårt mot svenska sparare. 

■■■

Expressen ger dig kvällens nyheter.

Ilska efter ministerns ord om vulkanen

Vulkanen Cumbre Viejas utbrott började runt 15-tiden på söndagen och har redan förstört 100 bostäder och tvingat 5 000 boende att lämna sina hem på La Palma.

Fyra byar där ibland El Paso och Los Llanos de Aridane står nu öde, och hundratals turister har också fått evakueras. 

Trots de katastrofala följderna av det fortfarande pågående utbrottet så har Spaniens minister för turism, Reyes Maroto, föreslagit att det kan användas som en turistattraktion.

– Vi kan göra det bästa av situationen och se det här som en attraktion, säger turismminister Reyes Maroto till Canal Sur Radio enligt The Guardian. 

Kritiken lät inte vänta på sig. På Twitter skrev oppositionspartiet Folkets partis (PP) talesperson i turistfrågor, Agustín Almodóbar, att ministerns kommentar är opassande. 

”Ministern, det här är opassande. Människor förlorar sina hem!”

Totalt har ett hundratal hus förstörts till följd av vulkanutbrottet på ön La Palma i Spanien.

Minst en person gripen av Säpo

Säkerhetspolisen bekräftar att en insats ha genomförts i dag i Mellansverige. 

– Vad jag kan säga är att Säkerhetspolisen har genomfört en insats i dag i Mellansverige och att ärendet rör ett av våra verksamhetsområden. I övrigt kan jag inte ge några ytterligare detaljer, säger pressekreteraren Fredrik Hultgren. 

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska insatsen skett i Stockholms län och minst en person ska vara gripen och anhållen. Det vill pressekreteraren Fredrik Hultgren inte bekräfta. 

– Säpo är en säkerhetstjänst och när det rör vår operativa verksamhet kan vi inte ge ytterligare information så det kan försvåra arbetet och avslöja detaljer om verksamheten. 

Myndighetens verksamhetsområden är kontraspionage, kontraterrorism, författningsskydd, säkerhetsskydd och personskydd.  

Krisen slår hårt mot svenska sparare

Sagan om det gigantiska kinesiska fastighetsbolaget Evergrande har förvandlats till en kinesisk mardröm. 

Aktien har fallit handlöst på börsen sedan beskedet att det inte längre har råd att betala räntor på sina lån, som uppgår till 2 600 miljarder kronor. 

Både banker och Kinas största försäkringsbolag har dragits med i börsfallet, som nu också nått övriga världen. 

På måndagen stängde Stockholmsbörsens breda index på minus 2,2 procent – den sämsta börsdagen sedan 11 maj.

Europabörserna föll på bred front på måndagen, liksom på Wall Street som på strax efter 17.30 låg på minus 1,58 procent.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.