Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Hyllningarna till Greta Thunberg efter utmärkelsen • ASAP Rocky tar tillbaka löftet om gratisbiljetter • Kabinettssekreterare Annika Söder avgår – efter stridigheter med Ann Linde, erfar Expressen

Hyllningarna till Greta Thunberg efter utmärkelsen 

Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Greta Thunberg har blivit utsedd till årets person av magasinet Time. Den amerikanska tidningen har sedan 1927 utsett en man, kvinna, grupp eller organisation som gjort mest inflytande bland det gångna årets händelser.

 – Det är förstås jättestort. Jag är väldigt tacksam och hoppas att det kommer att hjälpa rörelsen, säger Greta Thunberg till Dagens Nyheter. 

Och klimataktivisten har tagit emot flera gratulationer under onsdagen - såväl från Stefan Löfven som Hillary Clinton. 

Jag kan inte tänka mig en bättre ”årets person” än Greta Thunberg. Jag är tacksam för allt hon har gjort för att uppmärksamma klimatkrisen, och hennes vilja att berätta hårda, motiverande sanningar. Som hon sa i dag: ”Förändring är på väg, oavsett om du vill det eller inte.”, skriver Hillary Clinton på Twitter. 

ASAP Rockys backar om gratisbiljetterna 

Foto: GUILLAUME HORCAJUELO / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Efter misshandelsdomen i somras är ASAP Rocky tillbaka i Sverige för att uppträda i Globen. 

Och innan spelningen i kväll har rapparen åkt till Husby för att träffa ungdomar – och där erbjöd han alla som bor i invandrartäta förorter att gå gratis på hans konsert. I Husby ska han dessutom ha delat ut biljetter, rapporterar SVT. 

– Hallå, ASAP Rocky här i Sverige, live och direkt. Jag har ett tillkännagivande. Jag är väldigt glad att jag är här. Jag är i förorten nu, som kallas för en ”no go-zone”, vi är här och träffar folk och berättar att vi bryr oss om dem. Jag har en konsert i dag, och alla som bor i förorten i Sverige får gratis inträde på min konsert i kväll. Vem som helst i förorten.

Men löftet varade inte länge. Senare på eftermiddagen tvingades han att backa på grund av säkerhetsskäl. 

Kabinettssekreterare Annika Söder lämnar 

Annika SöderFoto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kabinettssekreterare Annika Söder, som är UD:s högsta tjänsteman, avgår. Enligt Expressens uppgifter beror avgången på samarbetssvårigheter med utrikesminister Ann Linde (S).

– Det finns ingen dramatik i detta, säger Ann Linde i ett pressmeddelande.

Enligt Ann Linde bestämdes det redan i september att Annika Söder bara skulle vara kvar under ”en övergångsperiod”.

Robert Rydberg efterträder Annika Söder. Rydberg är en svensk diplomat som bland annat har arbetat nära FN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.