Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Hård M-kritik mot Hallengren efter felet om smittan • Bombdåd vid flickskola i Afghanistan – minst 40 döda • Vårdcentralen där unga fått vaccin

Här är lördagens största nyheter i Expressen TV.

Lena Hallengren får hård kritik från Moderaterna för sina felaktiga uttalanden om smittspridningen i Sverige.

■■■

Minst 40 personer, varav många barn, har dött efter ett sprängdåd mot en flickskola i Afghanistans huvudstad Kabul.

■■■

På vårdcentralen Närhälsan Angered har ett flertal yngre personer fått vaccin – trots att regionen inte inlett fas 4.

Socialminister får kritik för felaktigt påstående

I Ekots lördagsintervju sa socialminister Lena Hallengren (S) att det ”inte diffar så mycket” mellan Folkhälsomyndighetens scenarier för förra hösten och den faktiska smittspridningen.

Enligt det mest pessimistiska scenariot skulle Sverige få 43 566 fall av covid-19 mellan den 20 juli 2020 och den 1 september 2021 – men redan i dag är utfallet mer än dubbelt så högt. Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson är kritisk.

– Det är ett försök att skriva om historien. Det är ganska allvarligt att den ansvariga ministern gör så.

Lena Hallengren har avböjt intervju men hälsar via sin presskontakt att det kom en andra våg under hösten som ”blev kraftigare”.

Bombdåd mot flickskola i Kabul

Minst 40 personer, varav flera barn, har dött och över 50 personer har skadats i ett sprängdåd vid en flickskola i Afghanistans huvudstad Kabul, skriver Sky News.

Attentatet skedde när flickorna precis slutat skolan. Bilder från platsen visar blodiga skolböcker, förstörda skor och gråtande föräldrar som försöker identifiera avlidna barnkroppar

Flera barn vårdas nu för livshotande skador. Terrorgruppen Islamiska staten har tidigare härjat i området, men ingen har tagit på sig sprängningen. Landets president Ashraf Ghani skyller på talibanerna.

– Genom sitt eskalerande våld och krigföring har talibanerna återigen visat att de inte vill ha fredfull lösning på krisen i landet, säger han till Reuters.

Vårdcentralen där unga får vaccin

På en vårdcentral i Göteborg kan unga få vaccin. En man i 30-årsåldern, som vill vara anonym, säger att han nyligen fick sin första dos på Närhälsan Angered.

Enligt honom har flera personer han känner fått en dos, trots att de inte tillhör någon riskgrupp. Officiellt ska fas 4 börja först den 17 maj i Västra Götaland. Vårdcentralchefen Ann Martinius säger att de försöker undvika att slänga vaccin.

– Vår uppgift är att inte slänga några doser. Alla ska ändå vaccineras, då är det bättre att de går till någon vid dagens slut, säger hon.

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.