Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

NYHETSDAGEN: Här är vinnarna och förlorarna på budgeten • TV4 fälls efter programledarens ord • Ebba Busch Thor på hemlig kändisresa

Högavlönade män och pensionärer är vinnare på budgeten som finansminister Magdalena Andersson presenterade i dag. 

***

TV4 fälls av Granskningsnämnden efter programledaren Anders Krafts ord. 

***

Den svenska kändiseliten flygs av Micael Bindefeld ner till en exklusiv 60-årsfest i Tel Aviv. Med på resan finns bland annat Ebba Busch Thor, Charlotte Perrelli, Camilla Läckberg och Mona Sahlin. 

Här är vinnarna och förlorarna på budgeten

Den första budgeten som är ett samarbete mellan regeringen, S och MP, och Centerpartiet och Liberalerna har i dag presenterats. 

Finansminister Magdalena Andersson presenterade en budget med en slopad värnskatt, vilket ger cirka en halv miljon svenskar med högst inkomst mer pengar i plånboken. 

Statistik från Statistiska centralbyrån visar att det är övervägande män som drar nytta av den slopade skatten. 

En av nyheterna i budgeten handlar också om pengar till utsatta kommuner.

Regeringen föreslår att 32 kommuner med socioekonomiska utmaningar ska få ta del av en särskild pott på en halv miljard. 

Dessutom sänks skatten för pensioner över 17 000 kronor. Samtidigt får garantipensionärerna lite mer i form av 200 kronor i högre pension samt höjt tak för bostadstillägg.

Finansminister Magdalena Andersson med höstens budget. Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES

TV4 fälls efter Anders Krafts ord 

När programledaren Anders Kraft skulle påannonsera ett inslag från ”Kalla Fakta” i en nyhetssändning i TV4 sa han så här: 

– Om jag ser blonda grabbar köra runt i en stor, dyr ”Merca” tänker jag ”bortskämda skitungar som kör pappas bil”. Om jag ser unga mörkhyade killar köra runt i en likadan bil tänker jag ”kriminella”. Det betyder att jag rasprofilerar. Det är inget jag är stolt över, men till skillnad från svenska polisen så erkänner jag att jag gör det.

Programmet, som sändes i början av året, handlade om hundratals svenskar som vittnar om att de utsätts för diskriminering av polis och vakter på grund av hudfärg eller etnicitet.

Anders Krafts uttalande möttes av kritik och nu fälls TV4 av Granskningsnämnden – mot bestämmelsen och televisionens särskilda genomslagskraft.

I ett sms till Expressen kommenterar Anders Kraft fällningen:

”Min avsikt var aldrig att kränka någon, vilket ju Granskningsnämnden också skriver att de förstår. Att det ändå kunde riskera att ske är jag i så fall ledsen för, eftersom intentionerna tvärtom var att belysa en viktig fråga.”

Programledaren Anders Kraft. Foto: TV4

Busch Thor och Carola på hemlig kändisresa

På fredag fyller festfixaren Micael Bindefeld 60 år. Expressen kan nu berätta att festligheterna är förlagda till den israeliska metropolen Tel Aviv, där flera fester och utflykter väntar kändiseliten. 

Planet lyfte från onsdagsmorgonen och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor var en av de första på plats vid den privata flygterminalen på Arlanda – bara timmar före regeringens presentation av höstbudgeten.

Därefter anlände bussar med bland andra Charlotte Perrelli, Lena Philipsson, Mona Sahlin, Jonas Gardell, Orup och Viveca Sten. 

På plats var även Anja Pärson, Filippa Rådin, Camilla Läckberg med maken Simon Sköld, Tomas Ledin och Lisa Nilsson.

Ebba Busch Thor anländer till Arlanda. Foto: SVEN LINDWALL