Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

NYHETSDAGEN: Han pekas ut som terrorist i Turkiet – har varit död sen 2015 • Kinas USA-rivalitet kan påverka Nato-Sverige • Apkoppor hittade i Sverige – sprids i Europa

Se senaste nyheterna med Expressen TV

Sirac Kekuyon pekas ut som terrorist av Turkiet – men har varit död sedan 2015.

■■■

Rivaliteten mellan USA och Kina kan på lång sikt påverka Sveriges relation till Kina – efter Nato-beslutet. Det menar experten Björn Jerdén.

■■■

Ett första fall av den sällsynta sjukdomen apkoppor har hittats i Sverige.

■■■

Här är tre nyheter i korthet.

Han pekas ut som terrorist i Turkiet

Sirac Kekuyon dog 2015. Han blev 70 år gammal. 

Nu pekas han ut i turkisk tv som en eftersökt PKK-terrorist bosatt i Sverige.

Enligt sonen Rehber Bilgin var pappan aldrig med i PKK, även om han var mycket aktiv i kurdernas kamp. Rehber Bilgin tror inte heller att den turkiska säkerhetstjänsten har missat att pappan är död.

– Att han är med på listan är mer som en signal till oss barn att vi också är under uppsikt, säger han.

Hur känns det?

– Jag ser det nästan som en ära.

Kinas USA-rivalitet kan påverka Nato-Sverige

Förlorad autonomi i relationen till Ryssland, större osäkerhet och en allt närmare koppling till USA. Det är några av konsekvenserna som kinesiska medier lyfter kring Sveriges och Finlands Nato-beslut.

Kina hymlar inte med sin kritik mot att Nato blir större. Men egentligen handlar det inte om att skydda Ryssland – utan om den spända relationen till USA.

Hur Kinas och Sveriges relation påverkas av Nato-beslutet på kort sikt är ännu oklart. Men redan nu ser Kinaexperten Björn Jerdén en risk på lång sikt:

– Om det blir en utveckling att förhållandet mellan USA och Kina blir sämre kan det påverka Sveriges relation till Kina. Det kan på lång sikt ha stor påverkan, säger Jerdén, som är chef över Nationellt kunskapscentrum om Kina vid Utrikespolitiska institutet.

Apkoppor hittade i Sverige – sprids i Europa

En person i Sverige har bekräftats smittad av apkoppor, enligt Folkhälsomyndigheten. Det är en mycket ovanlig sjukdom – men under våren har ett tiotall fall upptäckts i flera europeiska länder.

Personen som har smittats i Sverige befinner sig i Region Stockholm. Den är inte allvarligt sjuk, men har fått vård.

– Vi vet ännu inte var personen har blivit smittad. Utredning pågår just nu, säger infektionsläkare och utredare Klara Sondén på Folkhälsomyndigheten.

Smittan bedöms inte som högsmittsam. Nära kontakt krävs för att den ska överföras, skriver FHM i ett pressmeddelande. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.